Kambodžskí katani sa dožili doživotia

Dva milióny svojich obetí prežili o vyše 35 rokov, dvaja z vodcov krvavého režimu Červených Khmérov, ale už nezomrú s čistým registrom trestov. Kambodžský tribunál včera odsúdil na doživotie posledných žijúcich členov najužšieho vedenia ultramaoistického hnutia, ktoré za štyri roky krutovlády vyvraždilo či vyhladovalo na smrť štvrtinu vlastného obyvateľstva.

08.08.2014 10:00
Nuon Čea a Khieu Samphan Foto:
Nuon Čea (vľavo) a Khieu Samphan dostali doživotie.
debata (2)

Hlavného ideológa Červených Khmérov Nuona Čeu a niekdajšieho premiéra Khiea Samphana súd usvedčil zo zločinov proti ľudskosti vrátane mučenia, zotročovania a vrážd. Osemdesiatosemročný Nuon Čea i o päť rokov mladší Khieu Samphan vinu popierajú. Tvrdia, že o masovom zabíjaní nič nevedeli a proti rozsudku sa chcú odvolať. Súd však rozhodol, že na odvolacie konanie si budú musieť počkať za mrežami.

Khieu Samphan, prezývaný Brat číslo 4 (podľa postavenia v hierarchii Červených Khmérov), počas čítania rozsudku stál. Nuon Čea, Brat číslo 2, v čiernych okuliaroch typických pre neho, zostal sedieť v invalidnom vozíku. Ani jeden z nich neprejavil žiaden náznak emócií. „Voči môjmu klientovi je to nespravodlivé. Nič nevedel a žiaden z tých zločinov nespáchal,“ komentoval rozsudok Son Arun, obhajca Nuona Čeu. Ten mal povesť mozgu režimu, kým Nuon Čea, formálna hlava štátu s prevažne reprezentačnými právomocami, bol považovaný za jeho tvár.

Brat číslo 1, ako sa dával oslovovať vodca Červených Khmérov Pol Pot, sa procesu nedožil. Zomrel v roku 1998 na slobode, v kambodžskej džungli, kde sa so svojimi vernými skrýval pred spravodlivosťou. Trestu sa vyhol aj Brat číslo 3, niekdajší šéf diplomacie Ieng Sary. Pred troma rokmi síce aj on so svojou manželkou, exministerkou sociálnych vecí Ieng Thirith, zasadol na lavicu obžalovaných, vlani však zomrel. Jeho manželku, ktorá trpí stareckou demenciou, prepustili na slobodu, lebo nie je v stave, aby sa mohla zodpovedať za svoje činy.

Červení Khméri vládli v Kambodži v rokoch 1975 až 1979. Ich režim sa krutým násilím snažil vytvoriť beztriednu agrárnu spoločnosť. Zrušil peniaze, vyhnal mestské obyvateľstvo na vidiek, vykynožil inteligenciu a obyvateľstvo zbavil akýchkoľvek nielen osobných slobôd, ale aj rodinných väzieb a technických vymožeností.

Rozsudok privítali nadšeným potleskom pamätníci niekdajšej krutovlády a pozostalí po jej obetiach, ktorí sa zhromaždili pred súdnou sieňou. Mnohí mali slzy v očiach. „Pre mnohých je to už príliš neskoro,“ poznamenal jeden z nich Jouk Čang. „Dôležité ale je, že sa proces vôbec uskutočnil. Je to dôležité najmä pre mladých, aby sa z toho poučili a aby sme mohli zabrániť opakovaniu takých zverstiev nielen v Kambodži, ale aj kdekoľvek inde,“ povedal pre BBC.

Organizácia Amnesty International verdikt označila za „kľúčový krok k spravodlivosti“. Poukázala však aj na „znepokojujúce prekážky“, na ktoré „hybridný“ súd, zložený zo zástupcov kambodžskej i medzinárodnej justície, narážal. Vysokí vládni predstavitelia dlho odmietali poskytnúť dôkazy o zločinoch Červených Khmérov a proces zdržiavali. Dlhoročný kambodžský premiér Hun Sen, rovnako ako viacerí ďalší vysokí funkcionári, patrí medzi bývalých Červených Khmérov, ktorí sa len neradi vyrovnávajú so svojou minulosťou.

Jediným predstaviteľom zločineckého režimu odsúdeným za zverstvá Červených Khmérov bol doteraz niekdajší veliteľ smutne známej väznice S-21 Kang Kek Ieu, zvaný Súdruh Duč. Za umučenie a popravy tisícov väzňov dostal trest doživotného väzenia. Súdruh Duč však na rozdiel od Bratov číslo 2 a 4 nepatril ku skutočným špičkám režimu.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Kambodža #Červení Kméri