V bojoch na východnej Ukrajine padlo 15 vojakov, 79 ich je zranených

Boje na východe Ukrajiny si za posledných 24 hodín vyžiadali v radoch ukrajinských síl 15 mŕtvych a 79 zranených. Informoval o tom v piatok hovorca ukrajinskej armády, ktorého citovala agentúra AFP.

08.08.2014 10:40 , aktualizované: 21:40
helikoptéra, MI-8, Ukrajina, armáda Foto: ,
Proruskí ozbrojenci strážia vrak lietadla.
debata (96)

Väčšina z 15 zabitých príslušníkov ukrajinských jednotiek padla počas stretov pri hraniciach Ukrajiny s Ruskom, spresnil hovorca Andrij Lysenko. Medzi mŕtvymi je osem pohraničníkov a sedem vojakov 79. brigády, ktorá sa bola nútená po trojdňových bojoch v Luhanskej oblasti pri hraniciach s Ruskom stiahnuť, dodal Lysenko.

Povstalci na Ukrajine zasiahli armádny vrtuľník, letcov zranili

Proruskí povstalci zasiahli vo štvrtok večer na východnej Ukrajine paľbou ukrajinský vrtuľník Mi-8. Helikoptéra musela núdzovo pristáť a traja členovia posádky utrpeli zranenia. Informovala o tom v piatok agentúra AFP.

Proruským separatistom sa tiež vo štvrtok podarilo nad východoukrajinským mestom Jenakijeve zostreliť stíhačku MiG-29 ukrajinskej armády. Letci sa katapultovali a boli zajatí.

Ukrajinské zdroje zatiaľ neuviedli, v akej časti východnej Ukrajiny rebeli na vrtuľník zaútočili. „Posádka núdzovo pristála. Traja piloti boli zranení. Teraz sú v lekárskom zariadení na území kontrolovanom silami vykonávajúcimi protiteroristické operácie (ukrajinskou armádou),“ oznámilo tlačové centrum ukrajinských jednotiek pôsobiacich na východe krajiny.

Velenie ukrajinskej armády potvrdilo, že v Donecku aj v Luhansku začala ofenzívu a že na predmestí oboch miest sa odohrávajú boje. Ostreľovanie centra Donecku ale ukrajinská armáda popiera.

Kyjev: Prímerie na mieste pádu lietadla na Ukrajine ďalej platí

Ukrajinská vláda v piatok oznámila, že prímerie v oblasti pádu malajzijského lietadla na východnej Ukrajine stále platí. Kyjev pritom vo štvrtok tvrdil, že na mieste havárie obnovuje bojové operácie. Informovala o tom agentúra Reuters.

„Platnosť nariadenia prezidenta Ukrajiny ohľadom prímeria v oblasti pátracej operácie pokračuje,“ citovala agentúra Reuters z vládneho vyhlásenia.

Vo štvrtok ukrajinská vláda uviedla, že obnoví bojové akcie v lokalite, kde sa v polovici júla zrútil malajzijský boeing. Dôvodom na ukončenie prímeria malo byť podľa štvrtkovej správy agentúry Unian rozhodnutie medzinárodného tímu expertov pozastaviť z bezpečnostných dôvodov pátranie po zostávajúcich pozostatkoch obetí tragédie. V blízkosti trosiek totiž pokračujú strety medzi ukrajinskými vojakmi a proruskými povstalcami a práca expertov je tak príliš riskantná.

Malajzijský boeing letiaci z Amsterdamu do Kuala Lumpuru sa 17. júla zrútil pri obci Hrabovo v Doneckej oblasti. Všetkých 298 ľudí na palube zahynulo. Z údajného zostrelenie stroja sa navzájom obviňujú ukrajinské úrady a proruskí separatisti.

96 debata chyba
Viac na túto tému: #Kyjev #prímerie #Ukrajina #kríza na Ukrajine #proruskí separatisti #zostrelené malajzijské lietadlo