Obama mal ukončiť irackú vojnu, namiesto toho posiela lietadlá

Rozhodnutím poslať americké bojové lietadlá do Iraku sa americký prezident Barack Obama ocitol presne tam, kde byť nechcel. Hoci bol zvolený ako muž, ktorý ukončí vojnu v Iraku, stal sa štvrtým prezidentom USA v rade, ktorý nariadil vojenskú akciu v tomto pohrebisku amerických ambícií, napísal k Obamovmu kroku denník The New York Times.

08.08.2014 13:20
Barack Obama Foto: ,
Barack Obama
debata (28)

Mandát letectva je tentoraz veľmi obmedzený – má zhodiť potraviny a vodu utečencom a ak to bude potrebné, zastaviť postup islamských radikálov na kurdský Irbíl. Vojnou unavenú americkú verejnosť Obama ubezpečil, že nemieni rozpútať nový otvorený vojenský konflikt. Ale jeho rozhodnutie značí, že vývoj na území starobylej Mezopotámie nedal za pravdu jeho predpokladom a snahám.

Obama sa bránil zapojiť USA znovu do konfliktu, aj keď radikáli z terajšieho Islamského štátu (IS) začiatkom roka obsadili Fallúdžu a keď potom v júni vpochodovali do Mosulu a vydali sa k Bagdadu. V júni sa obmedzil na vyslanie 300 vojenských špecialistov s úlohou obhliadnuť situáciu a povolil pozorovacie lety. Konať ho prinútili až nečakané teritoriálne zisky IS z minulého týždňa v blízkosti územia spoľahlivých kurdských spojencov. Poslednou kvapkou bola hrozba, že IS zo severu Iraku vyženie menšiny jezídov a kresťanov obývajúcich oblasť Sindžáru.

„Nemusíte mať veľký prehľad, aby ste vytušili, ako veľmi sa zdráhal. Prial by si, aby iracký problém neexistoval, a presne preto ho Američania poslali do Bieleho domu. Lenže tie udalosti ho prinútili k rozhodnutiu,“ povedal bývalý poradca Bieleho domu pre záležitosti Iraku Douglas Ollivant.

Podľa Phyllisa Bennisa z Ústavu politických štúdií sa Obama vydal na tenký ľad. „Malo by byť jasné, že islamských extrémistov nemožno bombami prinútiť k poslušnosti, ani si ich podrobiť. Každá bomba im privádza ďalších stúpencov,“ povedal.

Poslanec Adam Smith z branného výboru je práve opačného názoru. V Iraku vraj teraz nastali „mimoriadne okolnosti“. Pomôcť Kurdom je podľa neho oveľa lepšie ako pomáhať nepopulárnej vláde v Bagdade. Niekdajší veľvyslanec v Iraku Ryan Crocker patrí k tým, čo si myslia, že sa Obama do tejto situácie dostal sám, keď v roku 2011 neponechal v Iraku aspoň časť jednotiek a keď nerozpoznal rastúcu hrozbu valiacu sa zo Sýrie. „Je to otázka americkej národnej bezpečnosti. Nerozpoznáme skutočné, organizované zlo. Toto je stelesnenie zla. Ľudia ako abú Bakr Bagdádí (vodca IS) bojujú už desať rokov. Majú spasiteľské vízie a nezastavia sa,“ povedal Crocker.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Irak #Barack Obama #islamisti #lietadlá #zásah #vojsko #Islamský štát