Obliehaní doneckí separatisti ponúkli prímerie, vláda nereagovala

Rebeli na Ukrajine sú ochotní pristúpiť na prímerie, ktoré by zabránilo humanitárnej katastrofe. Podľa agentúry AP to v sobotu uviedol líder proruských separatistov vo vládnymi jednotkami obliehanom Donecku.

09.08.2014 14:06 , aktualizované: 20:55
Ukrajina, separatisti Foto: ,
Proruskí povstalci na archívnej snímke na ceste východne od Donecka.
debata (535)

Ukrajinská vláda na výzvu doteraz nereagovala. Ukrajinské jednotky v sobotu pokračujú v ofenzíve pri Luhansku a Donecku, kde bolo počuť delostreleckú paľbu, informovala agentúra AFP. USA a Británia varovali Moskvu, aby sa nepokúšala vyslať svojich vojakov na Ukrajinu v rámci údajnej humanitárnej misie. Americký prezident Barack Obama a nemecká kancelárka Angela Merkelová varovali pred dôsledkami takéhoto kroku.

Pri stretoch zahynulo za posledných 24 hodín 13 ukrajinských vojakov, uviedol armádny hovorca Andrij Lysenko. V Donecku zahynul podľa starostu jeden civilista a 18 ľudí bolo zranených. Vedenie separatistov oznámilo, že ukrajinské oddiely dobyli strategicky položené mesto Krasnyj Luč, a prakticky bezo zvyšku tak obkľúčili Doneck.

K prímeriu v sobotu vyzval „premiér“ samozvanej Doneckej republiky Aleksandr Zacharčenko. Podľa neho jeho jednotky v obkľúčení ukrajinskej armády navrhujú obojstranný pokoj zbraní kvôli hroziacej humanitárnej katastrofe.

Ukrajinský minister zahraničia Pavlo Klimkin vraj kvôli postupujúcemu konvoju telefonicky hovoril so svojím ruským kolegom Sergejom Lavrovom, ktorý ho ubezpečil, že vozidlá ďalej pokračovať nebudú, uviedla agentúra Reuters. Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia ale neskôr poprela, že by sa akýkoľvek „konvoj“ blízko hraníc vôbec pohyboval. „Kyjev je čím ďalej vynaliezavejší vo vymýšľaní rozprávok,“ oznámila Marija Zacharovová. Hovorca prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov tiež uviedol, že nemá tušenie, o čom Ukrajinci hovoria.

Britský ministerský predseda David Cameron sa v sobotu v telefonáte s americkým prezidentom Barackom Obamom zhodol, že akýkoľvek prienik ruských síl na ukrajinské územie pod zásterkou humanitárnej akcie by bol „neospravedlniteľný a nelegálny“.

Ukrajinské jednotky pokračujú v ofenzíve na východe krajiny

Ukrajinské jednotky v sobotu pokračujú v ofenzíve proti proruským separatistom okolo Luhansku a Donecku, kde bolo ráno počuť delostreleckú paľbu, informovala agentúra AFP. Kyjev tiež znovu obvinil Moskvu z provokácie, pretože pri spoločnej hranici vraj operuje veľká kolóna ruských armádnych vozidiel.

„Chcú vyvolať ostrý konflikt,“ povedal v sobotu zástupca prezidentskej kancelárie Valerij Čalyj, podľa ktorého kvôli údajným ruským manévrom prezident Petro Porošenko zvolal poradu vojenského velenia.

Práve Čalyj v piatok v rozhovore pre ukrajinskú televíziu obvinil Rusko, že sa snaží situáciu vyostriť vyslaním údajného humanitárneho konvoja na ukrajinské územie. Moskva humanitárnu pomoc ponúkla, ale tento krok vzápätí kritizoval nielen Kyjev, ale aj Spojené štáty alebo Británia. Podľa americkej veľvyslankyni pri OSN Samanthy Powerová nemá ruská ponuka opodstatnenie a vjazd humanitárneho konvoja na Ukrajinu by navyše mohol byť vnímaný ako invázia.

Ešte ostrejšie to formuloval britský minister zahraničia Philip Hammond. „Som hlboko znepokojený správami o zvýšenom počte ťažkých zbraní prevážaných z Ruska na ukrajinské územie a správami o tom, že ruské ozbrojené sily nacvičujú humanitárnu intervenciu,“ citoval Hammonda server BBC.

Naopak Medzinárodný výbor Červeného kríža ponuku humanitárnej pomoci z Ruska privítal. „V súčasnej situácii je vítaná akákoľvek humanitárna aktivita, ktorá pomôže trpiacim civilistom,“ uviedol vo vyhlásení zástupca organizácie Michel Masson.

Boje v Luhansku a Donecku neutichajú. V Donecku bolo podľa tamojšieho starostu pri sobotnom útoku granátmi poškodených niekoľko obytných budov. Podľa serveru BBC, ktorý sa odvoláva na miestne úrady, pri paľbe zahynul jeden civilista. V Luhansku sú ďalej státisíce ľudí bez dodávok vody a elektriny. „Situácia je naďalej kritická,“ uviedol v sobotu hovorca mesta.

Z ulíc Kyjeva zmizla posledná barikáda

Pracovníci kyjevských mestských služieb a dobrovoľníci v sobotu odstránili poslednú z barikád, ktoré v závere minulého roka zriadili protivládni demonštranti na ulici vedúcej k stanovému táboru vybudovanému na tamojšom hlavnom námestí. Hoci nepokoje vyústili ešte vo februári k prevzatiu moci opozíciou, malá časť aktivistov Námestie nezávislosti okupuje dodnes a štvrtkový pokus o likvidáciu tábora vyvolal nové násilie. Niektoré stany zostávali na mieste aj v sobotu, terajší kyjevský starosta Vitalij Kličko, ktorý bol jedným z vodcov protivládnej vzbury, však podľa ukrajinských médií oznámil dosiahnutie dohody o uvoľnení centra pre verejnosť.

Kyjevčania sa momentálne centrálnemu námestiu radšej vyhýbajú, keďže po utíchnutí protivládnych nepokojov sa v jeho okolí údajne rozšírila prostitúcia a predaj drog. Nové vedenie Kyjeva chce vrátiť život v meste do normálu ešte pred októbrovými parlamentnými voľbami.

535 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Kyjev #doneck #Ukrajina #Luhansk