USA podnikli ďalšie štyri letecké útoky na radikálov v Iraku

Americké lietadlá podnikli v priebehu soboty ďalšie štyri vzdušné útoky na islamistov v severnom Iraku s cieľom ochrániť civilistov. Informovala o tom v nedeľu americká armáda, ktorú citovala agentúra AP. Desiatky tisíc jezídov ušli do hôr v okolí Sindžáru, ktorý pred týždňom obsadili členovia hnutia Islamský štát.

10.08.2014 08:15 , aktualizované: 15:00
Irak, jezídovia, utečenci, Sýria, Foto: ,
Irackí utečenci náboženskej sekty jezídov pri iracko-sýrskych hraniciach.
debata (11)

Americká armáda uviedla, že pri štvorici náletov jej stíhacie a bezpilotné lietadlá zničili obrnené vozidlá a nákladné auto, z ktorých sunnitskí radikáli strieľali na príslušníkov náboženskej sekty jezídov ukrývajúcich sa v horách v oblasti Sindžáru. Tri letecké útoky sa uskutočnili krátko pred 18:00 SELČ a ďalšie okolo 21:00 SELČ.

Američania tiež tretíkrát zhodili z lietadiel jedlo a vodu tisícom irackých utečencov, ktorí sa skrývajú pred islamistami v horách pri meste Sindžár na severe krajiny. Sedemdesiatdva balíkov obsahovalo 14-tisíc litrov vody a viac ako 16-tisíc porcií jedla.

Islamisti pochovávajú obete aj zaživa

Povstalci niektoré z obetí pochovali zaživa, sú vraj medzi nimi ženy a deti. Asi 300 žien ozbrojenci uniesli, uviedol iracký minister. „Máme jasné dôkazy od jezídov, ktorí utiekli zo Sindžáru a niektorí unikli smrti. Rovnako máme zábery z miest činu, ktoré ukazujú, že islamisti po obsadení Sindžáru popravili najmenej 500 jezídov,“ vyhlásil Muhammad Sia Sudánom. Obete sa vraj nachádzajú v masových hroboch.

Práve v nedeľu napoludnie miestneho času uplynulo ultimátum, ktoré islamisti dali asi 300 rodinám jezídov. Mali buď prestúpiť na islam, alebo ich čakala smrť. Ako poznamenala agentúra Reuters, nebolo jasné, či iracký minister hovorí o osude práve týchto rodín, alebo o iných obetiach konfliktu. „Na niektorých záberoch, ktoré sme získali, vidieť radu mŕtvych jezídov, ktorí boli zastrelení do hlavy, zatiaľ čo islamistickí bojovníci jasajú a mávajú zbraňami nad ich telami,“ opísal Sudáne. „Ide o neuveriteľná zverstvá,“ dodal.

Do Iraku dorazil aj francúzsky minister zahraničia

Do Iraku tiež dorazil francúzsky minister zahraničia Laurent Fabius, ktorý má dohodnuté rokovanie s miestnymi predstaviteľmi. Témou rozhovorov sú práve snahy, ako zabrániť islamistom v pokračujúcej ofenzíve.

Francúzi už skôr povedali, že podporujú americké nálety na pozície islamských radikálov na severe Iraku. Podľa kurdských predstaviteľov Fabius z Bagdadu zamieri práve na sever krajiny do Irbílu, ktorý je metropolou irackého Kurdistanu.

Ako oznámilo britské ministerstvo obrany, britské letectvo v noci na nedeľu zhodilo na severe Iraku prvú zásielku humanitárnej pomoci určenej utečencom. Z anglickej vojenskej základne Brize Norton vzlietli dve lietadlá C-130 Hercules, ktoré mali na palube jedlo, stany, prístroje na filtrovanie vody, ale aj lampy na solárnu energiu, ktoré môžu byť použité aj na nabitie mobilných telefónov. Pomoc zatiaľ v oblasti zhodilo prvé z lietadiel, druhé by ho malo čoskoro nasledovať, uviedol britský armádny zdroj.

Američania bombarovali islamistov tretíkrát

Sobotné americké bombardovanie pozícií islamistov na severe Iraku je tretie od okamihu, keď operáciu schválil prezident Barack Obama, napísal spravodajský server BBC News. Tie predchádzajúce boli namierené proti jednotkám Islamského štátu ohrozujúcim metropolu irackého Kurdistanu Irbíl. Povstalci z Islamského štátu, ktorí ovládli časť Iraku, sú všeobecne obviňovaní z prenasledovania a zabíjania ľudí hlásiacich sa k inej viere ako k sunnitskému islamu.

Detský fond OSN (UNICEF) uviedol, že v horách pri Sindžáre zomrelo už najmenej 56 detí jezídov na dehydratáciu. OSN odhaduje, že v oblasti sa skrýva 50-tisíc až 150-tisíc utečencov. Sýrske úrady oznámili, že vyše 20-tisíc vyhladovaných jezídov utieklo cez hranicu do Sýrie, ktorú tiež zmieta vojnový konflikt. „Sú bosí, vyčerpaní a nemajú so sebou žiadne veci, všetko nechali vo svojich domovoch,“ konštatovali sýrske úrady.

Obama v sobotu sľúbil, že USA budú ďalej Iračanom a Kurdom poskytovať podporu proti rebelom. Séria amerických leteckých útokov je prvým prípadom, keď sa Spojené štáty priamo zapojili do vojenských operácií v Iraku od svojho stiahnutia z krajiny v roku 2011.

McCain: Obama nepochopil situáciu v Iraku

Vplyvný americký senátor John McCain v sobotu tvrdo skritizoval reakciu prezidenta Baracka Obama na hrozbu islamských extrémistov na severe Iraku. Podľa neúspešného prezidentského kandidáta, ktorého Obama v roku 2008 v priamom súboji porazil, prezident nepochopil vážnosť situácie a letecké útoky sú nedostatočné.

Jeden z lídrov Republikánskej strany si totiž myslí, že militanti z organizácie Islamský štát (IS) sú priamou hrozbou pre USA. Poukázal pritom na ich aktivity v Sýrii, kde podľa neho mali byť ich pozície terčom útokov.

McCain taktiež tvrdí, že USA by mali poslať ťažké zbrane do kurdskej metropoly Irbíl, v ktorého okolí sa zhromažďujú desaťtisíce ľudí utekajúce pred sunnitskými radikálmi.

„Prezidentom deklarovaným cieľom je chrániť životy Američanov, nie zastaviť IS, nie zmeniť situáciu na bojovom poli, nie zastaviť presuny výzbroje IS ďalej do Sýrie, kde ničia tamojšiu povstaleckú armádu. Samozrejme, prezident USA nevidí, že toto nie iba hrozba pre amerických vojakov v regióne. Toto je hrozba pre Ameriku,“ povedal pre americký denník New York Times vojnový veterán McCain, podľa ktorého IS „zmazal hranice medzi Irakom a Sýriou“.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Irak #John McCain #bombardovanie #sunniti #Islamský štát #jezídi