Ukrajinská armáda s povstalcami ďalej zvádza boje o Krasnyj Luč

Proruskí povstalci naďalej zvádzajú s ukrajinskými vládnymi silami ťažké boje o mesto Krasnyj Luč v blízkosti Donecka. Vyhlásil to v nedeľu podľa agentúry DPA armádny hovorca Andrij Lysenko. Poprel tak sobotňajšej tvrdenie separatistov, že ukrajinské oddiely už strategicky položené mesto dobyli, a prakticky bezo zvyšku tak obkľúčili Doneck.

10.08.2014 08:30 , aktualizované: 16:00
Ukrajina, Doneck, tank, vojaci Foto: ,
Ukrajinský prezident Petro Porošenko
debata (152)

„Boje s rovnakou intenzitou pokračujú,“ povedal Lysenko. Krasnyj Luč leží medzi hlavnými baštami separatistov, Doneck a Luhansk. Ovládnutie tohto mesta navyše znamená aj kontrolu nad dôležitou cestou k ruskej hranici.

Pri bojoch na okraji veľkomesta prišli o život najmenej dvaja civilisti, uviedla DPA. Podľa agentúry APF sa z Donecka v noci na nedeľu opäť ozývalo delostrelecké bombardovanie. Počuť bolo nad ránom viac ako 20 detonácií z centra mesta. Delostrelecké granáty zničili súkromný dom aj časť polikliniky a zranili jednu ženu, uviedla Donecká radnica. Ukrajinská armáda v nedeľu potvrdila, že pokračuje v ofenzíve, ktorej cieľom je „utiahnutie slučky okolo Donecka“.

Proruskí separatisti v nedeľu zopakovali sobotňajšiu výzvu na prímerie v oblasti Donecka: „Sme pripravení na pokoj zbraní v záujme odvrátenia humanitárnej katastrofy,“ vyhlásil v nedeľu jeden z vodcov separatistov Alexander Sacharšenko. Pokiaľ ale vládne sily napochodujú na Doneck, zažijú si tú svoj ​​„Stalingrad“, varoval Sacharšenko. Hovorca doneckej radnice Maxim Rovinskyj agentúre AP povedal, že situácia sa „zhoršuje každou hodinou“. Ulice mesta sú väčšinou prázdne a obchody zatvorené, uviedla BBC.

Agentúra Interfax v nedeľu informovala o nočnom prepustení piatich ukrajinských vojakov, ktorí boli zadržaní po prekročení hranice do Ruska. Pätica patrí medzi zhruba tri stovky vojakov a pohraničníkov, ktorí boli podľa Kyjeva prinútení k prekročeniu hranice kvôli bojom. Väčšina ich bola vrátená na Ukrajinu, ale 18 vojakov a 28 pohraničníkov bolo zadržiavaných pre podozrenie z ostreľovania civilných oblastí na východe Ukrajiny i zo streľby na ruské územie. Odovzdanie vojakov sa uskutočnilo na hraničnom priechode Čertkovo.

Kyjev odmieta humanitárne prímerie na východe, kde pokračujú boje

Proruskí povstalci na východe Ukrajiny sú ochotní pristúpiť na prímerie, ktoré má predísť humanitárnej katastrofe. Kyjev ale zatiaľ humanitárne prímerie odmieta a podmieňuje ho tým, že povstalci zložia zbrane. Západ a Kyjev sa navyše obávajú, že Moskva, ktorá po prímerí tiež volá, by humanitárnu misiu využila na vyslanie svojich vojakov do oblasti.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko Foto: SITA/AP, Efrem Lukatsky
Petro Porošenko, Ukrajina, prezident Ukrajinský prezident Petro Porošenko

Ukrajinský prezident Petro Porošenko vyhlásil, že je pripravený humanitárnu misiu na východe krajiny zvážiť, ale za určitých podmienok. „Sme pripravení akceptovať humanitárnu pomoc, ak bude misia medzinárodná, bez akejkoľvek vojenskej podpory a ak prejde hraničnými kontrolnými stanovišťami pod kontrolou ukrajinskej vlády,“ citoval prezidenta jeho úrad. Podľa portálu BBC News sa takto vyjadril v telefonickom rozhovore s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou. Hovorca ukrajinskej armády Andrij Lysenko zdôraznil, že prímerie bude možné, až vzbúrenci zložia zbrane a vzdajú sa.

Pri Rusko-Ukrajinskej hranici bol vraj ruský armádny konvoj

Kyjev v sobotu obvinil Moskvu z provokácie, pretože pri spoločnej hranici vraj operovala veľká kolóna ruských armádnych vozidiel. Tá údajne mala namierené na Ukrajinu a maskovala sa ako „humanitárny konvoj“. Moskva obvinenia odmietla. „Chcú vyvolať ostrý konflikt,“ povedal zástupca prezidentskej kancelárie Valerij Čalyj.

Britský ministerský predseda David Cameron sa v sobotu v telefonáte s americkým prezidentom Barackom Obamom zhodol, že akýkoľvek prienik ruských síl na ukrajinské územie pod zásterkou humanitárnej akcie by bol „neospravedlniteľný a nelegálny“. Obama o situácii na Ukrajine telefonicky hovoril aj s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou a obaja varovali Rusko, že by čelilo ďalším dôsledkom, ak by zasiahlo bez súhlasu Kyjeva.

Medzinárodný výbor Červeného kríža ponuku humanitárnej pomoci z Ruska privítal. „V súčasnej situácii je vítaná akákoľvek humanitárna aktivita, ktorá pomôže trpiacim civilistom,“ uviedol vo vyhlásení zástupca organizácie Michel Masson s tým, že akákoľvek humanitárna pomoc pod hlavičkou Červeného kríža musí spĺňať požiadavky neutrality, nestrannosti a nezávislosti.

Východoukrajinský Luhansk, kde žije 425-tisíc ľudí, na svojich internetových stránkach v sobotu oznámil, že mesto je už týždeň bez dodávok elektriny. Časti mesta sú bombardované a väčšina obchodov je zatvorená. V obkľúčení ukrajinskej armády je tiež mesto Doneck. Proruskí separatisti v sobotu vyzvali na prímerie v oblasti Donecka, aby sa odvrátila „humanitárna katastrofa“.

152 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Angela Merkelová #doneck #Ukrajina #kríza na Ukrajine #Petro Porošenko #Luhansk