Izrael aj Palestínčania pristúpili na nové trojdňové prímerie

Izrael aj Palestínčania pristúpili na nové trojdňové prímerie navrhnuté Egyptom. Izraelskí vyjednávači sa v pondelok vrátia do Káhiry, ak pokoj zbraní vydrží, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na izraelského predstaviteľa. Egypt navrhol, aby 72-hodinové prímerie platilo od nedele 23:00 SELČ.

10.08.2014 09:00 , aktualizované: 19:10
Hamas, Músá abú Marzuk, Egypt, Palestína,... Foto: ,
Predstaviteľ Hamasu Músá abú Marzuk
debata

Televízna stanica Al-Arabíja a agentúra AP už skôr v nedeľu s odvolaním sa na nemenované palestínske zdroje uviedli, že Palestínčania pristúpili na nový egyptský návrh na 72-hodinové prímerie, teda že palestínski vyjednávači v Káhire zostanú až do pondelka, keď bude o situácii v Gaze na svojom mimoriadnom zasadaní rokovať Liga arabských štátov. Uviedla to egyptská štátna agentúra MENA.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu už v nedeľu dopoludnia pred rokovaním vlády zopakoval, že izraelskí vyjednávači do Káhiry nepôjdu, kým budú pokračovať palestínske raketové útoky. Len v nedeľu ráno dopadlo na územie židovského štátu šesť rakiet vypálených z pásma Gazy. K zodpovednosti za tieto útoky sa podľa agentúry AP hlásia menšie radikálne skupiny operujúce v Gaze, nie palestínske hnutie Hamas.

V noci na nedeľu opäť prebiehali boje

Izraelské letectvo od polnoci zasiahlo najmenej 25 cieľov v pásme Gazy. Pri útokoch podľa palestínskych zdrojov zahynuli najmenej štyria ľudia, vrátane trinásťročného dievčaťa a o rok staršieho chlapca.

Jedenásťročný palestínsky chlapec prišiel o život aj na Západnom brehu Jordánu neďaleko Hebronu. Palestínčania sa tam stretli s izraelskými vojakmi v utečeneckom tábore Al-Favár. Niektoré deti hádzali na Izraelčanov kamene, malý Chalíl sa ale vraj na výtržnostiach nepodieľal, uviedol jeho strýko. Následne ho zasiahla izraelská guľka a lekári mu už nedokázali pomôcť. Izraelská armáda vydala vyhlásenie, v ktorom nad úmrtím palestínskeho chlapca vyjadrila ľútosť. „Pri konfrontácii, ktorá vznikla počas operácie v Al-Faváre, začali vojaci streľbu, ktorá zabila mladého Palestínčana,“ uviedla armáda as tým, že okolnosti incidentu preveruje.

„Operácia Ochranné ostrie pokračuje. Nikdy sme nepovedali, že sa skončila. Bude pokračovať dovtedy, kým dosiahne svoje ciele a to nejakú chvíľu potrvá,“ vyhlásil pred nedeľným rokovaním izraelskej vlády v Tel Avive izraelský premiér Netanjahu. „Izrael nebude vyjednávať, keď je pod paľbou,“ dodal.

Palestínčania avizovali, že v nedeľu opustia Káhiru, ak Izrael neobnoví dialóg

Palestínski vyjednávači sa chystali opustiť v nedeľu Káhiru, ak sa izraelskí predstavitelia nevrátia do Egypta k rokovaniam o prímerí v pásme Gazy bez stanovovania podmienok, uviedol skôr v nedeľu podľa agentúry Reuters šéf palestínskej delegácie Azzám Ahmad.

Podľa spravodajského serveru BBC News Izrael vykonal v sobotu asi 50 náletov na pásmo Gazy, pri ktorých zahynulo najmenej deväť Palestínčanov. Palestínske radikálne hnutie Hamas vypálilo z pásma na izraelské územie okolo 25 rakiet.

Rozhovory o trvalejšom prímerí v pásme Gazy, ktoré sprostredkúva Egypt, označil Ahmad za vážne ohrozené. „Dnes dopoludnia máme schôdzku s egyptským vedením. Odídeme z Káhiry, ak sa potvrdí, že sa (Izraelčania) nevrátia bez podmienok,“ povedal v nedeľu Ahmad pre televíziu Al-Arabíja.

Zástupcovia Izraela odišli v piatok ráno domov z Káhiry s tým, že nebudú rokovať, keď „sú pod paľbou“.

V piatok vypršalo prímerie

V piatok vypršalo v pásme Gazy 72-hodinové prímerie a Palestínčania ho odmietli predĺžiť s tým, že Izrael odmieta prijať ich požiadavky ako ukončenie blokády Gazy, prepustenie väzňov a otvorenie hraničných priechodov. Hlavnou izraelskou požiadavkou je odzbrojenie Hamasu a demilitarizácia pásma Gazy.

Hovorca Hamasu Samí abú Zuhrí uviedol, že šance na uzavretie ďalšieho prímeria „sú veľmi malé“. Podľa neho na tom nesie vinu Izrael. Jeden z najvyšších predstaviteľov Hamasu Músá abú Marzuk v sobotu večer povedal, že najbližších 24 hodín bude „pre výsledok rozhovorov“ kľúčový.

Konflikt, ktorý sa pôvodne začal 8. júla, si vyžiadal na 1 900 mŕtvych Palestínčanov. Izrael má skoro 70 obetí. V sobotu v Tel Avive demonštrovalo proti pokračujúcemu násiliu asi 150 Izraelčanov. Vzopreli sa tak zákazu izraelskej polície, ktorá kvôli pokračujúcemu palestínskemu ostreľovanie nedovoľuje väčšie verejné zhromaždenia, napísala agentúra Reuters.

debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Egypt #Palestína #Hamas #Káhira #Pásmo Gazy