Po páde lietadla v Teheráne je 39 mŕtvych

Tridsaťdeväť mŕtvych si vyžiadal nedeľňajší pád malého civilného lietadla na predmestí Teheránu, odkiaľ stroj smeroval do mesta Tabás. Podľa tamojších médií stroju IrAn-140 leteckej spoločnosti Sepahan Air zlyhal motor, čoho následkom bol pád do obytnej oblasti a smrť všetkých na palube.

10.08.2014 10:00 , aktualizované: 12:20
debata (7)

Na palube lietadla bolo 48 cestujúcich a členov posádky. Iránske médiá najprv priniesli informácie, že všetci ľudia na palube zahynuli. Neskôr ale miestne úrady oznámili, že o život prišlo 39 ľudí.

Ďalších deväť utrpelo zranenia a bolo prevezených do nemocnice. Podľa štátnej televízie boli zranení aj traja ľudia na zemi, ktorí utrpeli rozsiahle popáleniny. Podľa miestnych úradov sú medzi obeťami aj dvaja kojenci a tri deti mladšie ako dvanásť rokov. Štátna televízia uviedla, že zranenia utrpeli aj traja ľudia na zemi, ktorí boli s popáleninami prevezení do nemocnice. Podľa svedkov strácali piloti kontrolu nad strojom ešte počas vzletového manévru z teheránskeho letiska Mehrabád.

Iránske letectvo dopláca na zlý technický stav a nedostatok nových strojov. Podľa iránskych zdrojov sú dôvodom tohto stavu medzinárodné sankcie, ktoré tamojším spoločnostiam nedovoľujú dostať sa k novým lietadlám a tak sa opravujú a prerábajú staré. Samotný havarovaný stroj je verziou ruského stroja An-140. Agentúra Reuters odvolávajúc sa na tamojšie médiá píše, že priemerný vek strojov štyroch najväčších iránskych aeroliniek je viac ako 20 rokov.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Irán #mŕtvi #Teherán #letecká havária