Veliteľovi, ktorý zachránil životy vojakov, hrozí v Kyjeve väzenie

Až na desať rokov za mrežami môže kyjevský súd odsúdiť kapitána Alexandra Porťanenka (28), veliteľa jednotky snajperov. Pred niekoľkými dňami prekročil so zvyškom roty hranicu s Ruskom, aby zachránil životy dvanástich podriadených. Dnes, po návrate do vlasti, za ktorú bojoval na juhovýchode krajiny, čelí obvineniu z dezercie.

10.08.2014 10:50
debata (53)

„Dostali sme sa do kotla. Tri týždne nás nepretržite ostreľovali z ťažkých zbraní. Trčali sme zakopaní bez pomoci velenia a straty spojenia s hlavnou skupinou. Nemali sme už strelivo ani čo do úst. Velenie nás ponechalo napospas osudu a my sme chceli iba prežiť,“ povedal príslušník 72. brigády po tom, čo bez zbraní a výzbroje prešli jeho ľudia na ruskú stranu. V pondelok tak urobilo celkovo 438 ukrajinských vojakov, čo potvrdilo aj ministerstvo obrany v Kyjeve. V posledných hodinách sa do vlasti vrátila zatiaľ posledná, 48-členná skupina.

„V Rusku ostali už iba piati vojaci zo 72. brigády, ale aj ich dostaneme domov,“ odhodlane napísal na svojej stránke na jednej zo sociálnych sietí Pavel Klimkin, šéf ukrajinskej diplomacie. Ibaže „dezertéri“ sa do vlasti vrátili na vlastnú žiadosť a tam ich podrobili výsluchom.

„Nie sme dezertéri, prebehlíci. Nežiadali sme štatút utečenca,“ bráni sa pred kyjevským súdom kapitán Porťanenko, rodák z Belej Cerkvi, na ktorého už päť mesiacov čakajú mama, manželka a dve malé dcérky. Na rozdiel od žalobcu obhajca Vitalij Pogosjan tvrdí, že Alexander je hrdina.

Dôstojník z povolania s desaťročnou praxou v ukrajinskej armáde sa sudcom pokúšal z klietky pre obvinených vysvetliť, že skupina chcela prejsť po nárazníkovej zóne, pretože všetko okolo nich zamínoval nepriateľ.

„Pre mňa ako veliteľa bolo v tejto situácii hlavné chrániť životy a zdravie podriadených,“ zdôvodňoval kapitán „dezerciu“. Podľa neho ústup na ruské územie zvolil aj preto, lebo s Ruskom nie je Ukrajina vo vojnovom konflikte. Navyše potvrdil, že väčšinu techniky Ukrajincov zneškodnili povstalci ešte pred ústupom. „To, čo z nej ostalo, sme sami zničili, aby sa nedostala do rúk nepriateľa,“ dodal kapitán. Zároveň porote oznámil, že aj keď má v duši smútok, chce sa spoločne s rotou vrátiť do prvej línie. „Sme predsa vojaci,“ dodal.

Podľa ukrajinského Rádia Sloboda súd napokon rozhodol, že nevyhovie obžalobe a Porťanenka nepošle do vyšetrovacej väzby. Budú ho súdiť na slobode po tom, čo sa za Alexandra zaručili Andrej Denisenko, zástupca Pravého sektora, a Dmitrij Revy zo skupiny ochrancov práv Sič.

Podľa niektorých zdrojov, rovnako ako v prípade súdeného ukrajinského veliteľa, je neistý osud aj ďalších desiatok „navrátilcov“. Podľa nich napríklad skupinu asi dvesto vojakov, ktorá smerovala vlakom do miesta pôvodnej dislokácie na polygóne v Černigove, zastavili neďaleko Kyjeva a odmietli im povedať cieľovú stanicu. Vojaci sa vzbúrili, začali hladovku a žiadali, aby ich poslali domov.

© Autorské práva vyhradené

53 debata chyba
Viac na túto tému: #väzenie #súd #vojak #Ukrajina #kríza na Ukrajine #dezertér