Letisko otvorilo dvere zvedavcom

Parkovisko bratislavského letiska zapĺňajú rodiny s nedočkavými deťmi. Chýbajú im však batožiny. Letisko M. R. Štefánika na tri dni otvorilo dvere verejnosti, aby jej ukázalo neprístupné priestory, fungovanie bezpečnostného systému a technické vybavenie letiska. Záujem o túto akciu bol veľký.

10.08.2014 14:00
letisko, den otvorenych dveri, vladny special,... Foto: ,
Ľudia si mohli prezrieť vládny špeciál zvonku aj zvnútra, na snímke dolu je prezidentský salónik.
debata

Preparovaná korytnačka, topánky vyrobené z hadej kože a mnohé ďalšie ilegálne dovezené suveníry vystavené vo vstupnej hale letiska, vyrobené z ohrozených druhov zvierat a rastlín vábia na dotyk. Pri bočnom vstupe do haly húka policajné auto, ktoré hneď obsadí celý zástup detí, aby si ho vyfotografovali. V kúte oddychuje policajný pes Dáša, má pridelenú dôležitú rolu, predstaviť odhalenie nebezpečných predmetov a zbraní v batožine fiktívnych pasažierov.

Atmosféru prehliadky dopĺňa vystavená replika dvojplošníka Caproni CA-33. Maketa lietadla, v ktorom sa v roku 1919 vracal generál Štefánik na Slovensko, visí priamo nad hlavou zvedavcov.

Návštevníci spozornia, keď sprievodkyňa oznámi povinnú detekčnú kontrolu. „Opasky, okuliare a iné kovové predmety dole,“ znie prísne do éteru. Strohý pohľad personálu letiska pri detekčnej bráne a jeho odmietavý postoj k akýmkoľvek otázkam dopĺňajú vážnosť situácie. Okrem zákazu nebezpečných predmetov a zhotovenia akéhokoľvek videozáznamu tu asi platí aj zákaz hovoriť.

Potom nasleduje presun autobusom na prehliadku vládneho špeciálu, hasičského auta, špeciálnej letiskovej techniky či ukážku letu sokola rároha na prezentáciu bioochrany letiska. Tá spočíva v plašení nevítaného vtáctva pomocou vycvičených dravcov. Vtáctvo a hlodavce totiž môžu spôsobiť pri náraze alebo nasatí do motora vážne komplikácie pri prílete a odlete lietadiel.

Vládny špeciál Tupolev TU 154 je na letiskovej ploche vidieť už z diaľky. Ako uviedol riaditeľ komunikačného odboru ministerstva vnútra Ivan Netík sprístupnenie vládneho TU 154 bolo na dohode medzi ministerstvom vnútra a letiskom.

Deň otvorených dverí na Letisku M. R. Štefánika... Foto: Ivan Majerský, Pravda
letisko, den otvorenych dveri, vladny special, Deň otvorených dverí na Letisku M. R. Štefánika v Bratislave.

Pri vstupe do pilotnej kabíny ovanie ľudí olejový pach, niet divu z toľkých prístrojov, ktorými je vyzbrojená. Z kabíny sa prechádza do prezidentského salónika. Kožené sedačky, posteľ, videorekordér, televízor a ďalšie doplnky pôsobia v porovnaní s bežným vybavením lietadiel luxusne. Ale len na pohľad. Toto lietadlo už nelieta. Potrebuje generálnu opravu a tá môže vyjsť aj na 5 miliónov eur. Aj napriek tomu je najväčším lákadlom pre návštevníkov .„Odmalička ma bavia lietadlá a teraz máme malého syna, ktorému som ich chcel ukázať. Vládny špeciál človek nevidí každý deň,“ pochvaľoval prehliadku jeden z bratislavských rodičov.

Akcia pre verejnosť sa na letisku končí dnes, počas troch dní sa tam dostali len tí, čo sa vopred zaregistrovali „Prihlásilo sa nám 1 200 ľudí a zverejnené termíny boli veľmi rýchlo obsadené,“ povedala hovorkyňa letiska Veronika Ševčíková.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #letisko #Deň otvorených dverí