Dva prípady podozrenia na ebolu mimo Afriky sú negatívne

Dvaja chorí ľudia, ktorých kvôli podozreniu na ebolu testovali lekári v Kanade a Saudskej Arábii, tento smrteľný vírus v tele nemali. Informovali o tom zdravotnícke úrady oboch krajín.

10.08.2014 16:25
Ebola, Sierra Leone, lekári Foto: ,
Zdravotníci v Sierra Leone
debata (1)

Z trojice západoafrických krajín, v ktorých na ebolu zomrelo už takmer tisíc ľudí, je situácia najvážnejšia v Libérii, ktorej zdravotný systém podľa organizácie Lekári bez hraníc (MSF) boj s vírusom vôbec nezvláda. Susedné Guinea dementovala správy, že by úplne uzavrela hranice, aby predišla šíreniu choroby, uviedla stanica BBC.

Laboratórium v kanadskom Winnipegu, ktoré testovalo vzorky pacienta s príznakmi podobnými ebole, ktorý pricestoval z Nigérie, nenašlo v jeho tele stopy vírusu. Rovnako dopadol test saudského muža, ktorý pred niekoľkými dňami zomrel s vysokými horúčkami, keď predtým priletel zo Sierry Leone. Vzorky, ktoré z Rijádu poslali do americkej laboratória, boli vyhodnotené ako negatívne, uviedlo saudské ministerstvo zdravotníctva.

Letisková kontrola v Južnej Kórei zisťuje...
Zdravotníci v Sierra Leone môžu prijať...
+3Zdravotníci v Sierra Leone

Krajiny z preventívnych dôvodov prestali vydávať víza moslimským cestujúcim z Libérie, Sierra Leone a Guiney, ktorí by mohli počas púte do Mekky šíriť nákazu. Podľa agentúry AP sa toto obmedzenie dotkne asi 7 400 ľudí.

Jedna z postihnutých krajín Guinea naproti tomu dementovala sobotňajšiu správu svojho ministerstva zdravotníctva o uzavretí hraníc s Libériou a Sierra Leone, ktoré malo zabrániť šíreniu nových prípadov. V Guinei v poslednej dobe na rozdiel od susedných krajín nakazených príliš nepribúda. Štátna televízia však podľa BBC uviedla neskôr tvrdenia na pravú mieru s tým, že namiesto úplnej uzávierky hraníc „sme skôr podnikli zdravotnícke opatrenia na hraničných priechodoch“. Bližšie podrobnosti televízia neoznámila.

Podľa libérijskej koordinátorky mimovládnej zdravotníckej organizácie MSF Lindis Hurumovej miestny zdravotnícky systém pod náporom prípadov eboly úplne kolabuje. Podľa nej bolo v minulom týždni uzavretých päť najväčších nemocníc v metropole Monrovii.

Nespokojní s reakciou vlády na šírenie choroby sú aj miestni obyvatelia, ktorí v ​​sobotu zablokovali najrušnejšie diaľnici v krajine, pretože úrady podľa nich nezbierajú telá ľudí, ktorí zomreli na ebolu. Libérijská polícia v sobotu podvečer protest rozohnala a cestu uvoľnila.

Smrteľnému vírusovému ochorenia podľahlo v západnej Afrike od februára 961 ľudí, nakazilo sa ich takmer 1 800. Prvý prípad už liečia aj zdravotníci v Európe – v Španielsku sa starajú o duchovného, ktorý sa v Afrike vírusom nakazil.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #vírus #Kanada #podozrenie #ebola #Sierra Leone #Guinea #Nigéra