Milície verné premiérovi Málikímu sa rozmiestnili po Bagdade

Šiítske milície verné irackému premiérovi Núrímu Málikímu sa v noci na pondelok rozmiestnili na strategických miestach v metropole Bagdad. S odvolaním sa na miestnu políciu to uviedla agentúra Reuters. Premiér Málikí v nedeľňajšom prejave v štátnej televízii znova zopakoval, že nepodľahne tlakom a nevzdá sa kandidatúry na tretie funkčné obdobie.

11.08.2014 07:10
Núrí Málikí Foto: ,
Iracký premiér Núrí Málikí
debata

Milicionári sa údajne zoskupili hlavne v oblasti takzvanej zelenej zóny, kde sa nachádza množstvo vládnych úradov a zahraničných veľvyslanectiev. Podľa bagdadskej polície kontrolujú sily lojálne súčasnému premiérovi tiež kľúčové vstupy do mesta a niektoré významné mosty. K dispozícii vraj majú tiež tanky. Podľa denníka The Washington Post obkľúčili jednotky dokonca aj prezidentský palác.

Málikí v nedeľnej televíznej príhovore uviedol, že podá sťažnosť na nového prezidenta Fuáda Masúma za „zjavné porušenie ústavy“. Prezidenta obviňuje z otáľania pri vymenovaní nového premiéra krajiny. Podľa Málikího Masúmova nečinnosť situáciu v Iraku iba zhorší.

Hovorkyňa amerického ministerstva zahraničia Marie Harfová v reakcii na Málikího oznámenia uviedla, že USA plne podporujú irackého prezidenta Masúma „ako garanta irackej ústavy“. Zároveň vraj Spojené štáty odmietajú akékoľvek snahy o manipuláciu ústavných alebo právnych procesov. Prezident Barack Obama už skôr uviedol, že Washington podporuje v Iraku vznik vlády národnej jednoty.

Premiér Málikí, ktorého šiítský volebný blok vyhral aprílové voľby, naďalej odoláva tlaku na svoje odstúpenie. To požadujú nielen sunnitskí a kurdskí politici, ale stále hlasnejšie aj niektorí šiíti a predovšetkým susedný Irán, ktorý doteraz platil za Málikího podporovateľov. Kritici požadujú, aby novú irackú vládu, ktorá by sa mala vysporiadať s nebezpečenstvom zo strany extrémistov z Islamského štátu, viedla menej polarizujúca osobnosť.

debata chyba
Viac na túto tému: #Irak #Bagdad #milície #šiiti #sunniti #Núrí Málikí