Egypt nepustil do krajiny šéfov Human Rights Watch

Egypt na dvanásť hodín zadržal na letisku v Káhire a potom nevpustil do krajiny dvoch vedúcich predstaviteľov mimovládnej organizácie na ochranu ľudských práv Human Rights Watch (HRW). Oznámila to v pondelok agentúra Reuters.

11.08.2014 09:15
debata (6)

Výkonný riaditeľ HRW Kenneth Roth a šéfka oddelenia HRW pre severnú Afriku a Blízky východ Sarah Leah Whitsonová prileteli do Káhiry, aby sa zúčastnili utorkového predstavenia správy o masovom zabíjaní demonštrantov bezpečnostnými silami počas minulého roka.

Whitsonová vn pondelok ráno uviedla na Twitteri, že bola zadržiavaná 12 hodín, kým ju Egypťania vypovedali z „bezpečnostných dôvodov“. Zadržanie a deportáciu oboch amerických právnikov potvrdil Reuters tiež hlavný autor správy o zabíjaní demonštrantov s tým, že Roth a Whitsonová odleteli z Káhiry dvoma linkami.

Tvrdé strety medzi poriadkovými silami a demonštrantmi z radov prívržencov Moslimského bratstva nasledovali po minuloročnom zosadení prezidenta Muhammada Mursího. Ten v roku 2012 zvíťazil vo voľbách ako kandidát moslimských bratov, ale jeho spôsob vlády dlhodobo vyvolával protesty liberálnych Egypťanov. Zásah proti islamistom vykonal v čele armády terajší prezident Abdal Fattáh Sísí.

Terajšie vedenie Egypta proti Moslimskému bratstvu postupuje nekompromisne. Tisíce členov tejto organizácie skončili vo väzení a pri procesoch s nimi padajú tvrdé tresty. Vodca Muhammad Badí a ďalších 200 stúpencov bolo v júni odsúdených k trestom smrti. Rozsudky aj spôsob vedenia procesov kritizovali ochrancovia ľudských práv.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt #Muhammad Mursí #Abd al-Fattáh as-Sísí #Human Rights Watch