Španiel s ebolou dostal ako prvý Európan experimentálny liek

Španielsky duchovný Miguel Pajares, ktorý sa v Afrike nakazil ebolou, dostal ako vôbec prvý Európan experimentálny liek ZMapp. S odvolaním sa na jeho rodinu to v pondelok napísal portál elperiodico.com.

11.08.2014 10:00
ebola, španielsko, Miguel Pajares, ZMapp. Foto:
Španielsky duchovný Miguel Pajares, ktorý sa v Afrike nakazil ebolou, dostal ako vôbec prvý Európan experimentálny liek ZMapp.
debata (2)

O Pajaresovej liečbe zatiaľ neschváleným medikamentom sa rozhodlo v nedeľu. Pajares je teraz v izolácii v madridskej nemocnici, kam ho španielske úrady za prísnych bezpečnostných podmienok evakuovali.

ZMapp, ktorý sa pri doterajších testoch na zvieratách javil ako nádejný liek proti ebole, dostali tiež dvaja Američania, ktorí sa v Afrike tiež vírusom krvácavej horúčky nakazili. Ich stav sa po podaní séra naďalej zlepšuje. Z choroby, ktorá si v Afrike vyžiadala takmer tisícku mŕtvych, sa obaja Američania zotavujú v Spojených štátoch, kam boli prevezení.

Pajaresov zdravotný stav bol v nedeľu podľa portálu mirror.co.uk stabilný. Liek ZMapp bol v nedeľu do španielskej metropoly letecky dopravený zo Ženevy. Podľa príbuzných duchovného je teraz potrebné počkať na výsledok liečby.

Ebola je vírusové ochorenie spôsobujúce vysokú horúčku a krvácanie. Nie je proti nemu žiadny schválený liek ani vakcína, takže úmrtnosť na ňu je vysoká. Vôbec prvýkrát sa vírus objavil v 70. rokoch v dnešnom Kongu. Minulá vážna epidémia v roku 2000 postihla Ugandu, kde sa nakazilo 425 ľudí. Polovica z nich zomrela.

V Rwande testujú na ebolu nemeckého študenta

Rwandské úrady umiestnili do izolácie nemeckého študenta, ktorý vraj vykazuje symptómy smrtiaceho ochorenia ebola. Teraz sa čaká na výsledky testov, uviedla agentúra AFP s odvolaním na miestne ministerstvo zdravotníctva. Ide o prvého pacienta v Rwande, ktorý je testovaný na prítomnosť vírusu. Najviac nakazených aj obetí sa doteraz objavilo v štátoch Guinea, Libéria a Sierra Leone.

„Vzorky z podozrivého prípadu sme zaslali na testy do medzinárodne uznávanej laboratória, výsledky budú do 48 hodín,“ uviedlo rwandské ministerstvo zdravotníctva vo svojom vyhlásení. Ministerka zdravotníctva Agnes Binagwahová spresnila, že pacientom je nemecký študent medicíny, ktorý nedávno navštívil Libériu. Mal horúčku a maláriu, teraz je vraj v „stopercentne bezpečnej“ karanténe, kým budú známe výsledky jeho testov.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #liek #Rwanda #ebola