Izrael a Hamas prímerie dodržujú, Izraelčania rokujú v Egypte

Nové trojdňové prímerie medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas, ktoré začalo platiť o polnoci, obe strany dodržiavajú.

11.08.2014 12:30
Izrael, Palestína, Pásmo Gazy, Foto: ,
Palestínčanka Mariam Al Madhoon (75) v domove dôchodcov v pásme Gazy. Kvôli bojom sa skomplikovalo zásobovanie.
debata

Izraelská delegácia v reakcii na pokoj zbraní znovu odcestovala do Egypta, kde prebiehajú nepriame rokovania medzi znepriatelenými stranami. Ulice miest v pásme Gazy od rána zaplnili davy ľudí, informovala agentúra AP.

Začiatku prímeria predchádzala intenzívna raketová paľba z pásma Gazy na územie židovského štátu. Ako uviedla v nedeľu večer izraelská armáda, palestínske hnutie Hamas vypálilo od 8. júla na Izrael 3 488 rakiet. Palestínčania využili pokoj zbraní a vyrazili najmä na nákupy, ale aj vyzdvihnúť si peniaze. Pred bankomatmi sa údajne tvorili dlhé rady.

Prvé prímerie sa skončilo v piatok

Trojdňové prímerie platilo v pásme Gazy aj od minulého utorka. Vypršalo v piatok ráno a Palestínčania ho odmietli predĺžiť s tým, že Izrael nechce prijať ich požiadavky, ako je prísľub ukončenie blokády Gazy, prepustenie väzňov a otvorenie hraničných priechodov. Hlavnou izraelskou požiadavkou je odzbrojenie Hamasu a demilitarizácia pásma Gazy.

Už chvíľu pred vypršaním tohto prímeria palestínski radikáli odpálili na územie židovského štátu prvú raketu. Izrael zareagoval obnovením leteckých úderov na pásmo Gazy. V nedeľu večer ale obe strany pristúpili na nový egyptský návrh na 72-hodinové prímerie.

Najnovší konflikt, ktorý sa začal 8. júla, si vyžiadal vyše 1 900 mŕtvych Palestínčanov. Izrael má skoro 70 obetí, väčšinu z nich tvoria vojaci.

Situácia je čím ďalej tým napätejšia aj na Západnom brehu Jordánu. Izraelskí vojaci tam v pondelok zabili údajného palestínskeho útočníka, po ktorom už dlhšiu dobu pátrali kvôli tomu, že mal údajne na svedomí útoky na Izraelčanov. Dvadsaťtriročný muž vraj na príslušníkov bezpečnostných zložiek začal strieľať zo svojho domu neďaleko Nábulu a pri prestrelke bol usmrtený. Šesť ďalších ľudí utrpelo zranenia.

Konflikt medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas sa vyostril po únose a vražde troch izraelských mladíkov na Západnom brehu Jordánu v polovici júna a následnom zabití palestínskeho chlapca v Jeruzaleme. Izraelčania obvinili z únosu chlapcov radikálov z hnutia Hamas a začali Palestínčanov vo veľkom zatýkať. Hamas a ďalšie radikálne skupiny zareagovali odpaľovaním rakiet z Gazy.

Zranených z pásma Gazy presúvajú do Ankary

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan v nedeľu oznámil začiatok evakuácie zranených ľudí z pásma Gazy do nemocníc v Turecku, ktoré pre tento účel presadzuje vytvorenie leteckého koridoru. Erdogan sa o iniciatíve zmienil v prejave po víťazstve v historicky prvých priamych prezidentských voľbách v Turecku, pričom neprezradil podrobnosti.

Štátna tlačová agentúra Anadolu však uviedla, že v nedeľu večer vyslali do Izraela sanitné lietadlo po štyroch zranených vrátane jedného dieťaťa. Skupinu majú liečiť v tureckom hlavnom meste Ankara.

Turecký minister zahraničných vecí ešte minulú stredu informoval, že jeho krajina chce vytvoriť letecký koridor pre dopravu vážne zranených Gazanov do Turecka. Na tento účel by malo podľa neho slúžiť jedno z izraelských alebo egyptských letísk. Dodal, že alternatívnym plánom je zriadenie poľnej nemocnice priamo v regióne.

debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Egypt #Palestína #Hamas #Turecko #Pásmo Gazy #prímerie