Kyjev, Moskva, MVČK a EÚ sa dohodli na humanitárnej misii

Kyjev súhlasí s humanitárnou misiou pod vedením Červeného kríža vo východoukrajinskom Luhansku. Akcia sa má uskutočniť v spolupráci s Ruskom, Európskou úniou, Nemeckom a ďalšími krajinami.

11.08.2014 19:16
debata (105)

Misia má tiež podporu Spojených štátov, oznámil v pondelok podľa agentúry AP úrad ukrajinského prezidenta.

Na východnej Ukrajine pokračujú boje medzi vládnymi jednotkami a separatistami. Obklúčenému Donecku a najmä Luhansku hrozí humanitárna kríza.

K humanitárnej misii minulý týždeň vyzvala Moskva, ale Kyjev a Západ vyslovili obavy, že akcia má poslúžiť len ako zásterka na vyslanie ruských vojakov do oblasti.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko cez víkend vyhlásil, že je pripravený humanitárnu misiu na východe krajiny zvážiť, ak bude medzinárodná a bez vojenskej podpory.

V pondelok Porošenkov úrad oznámil, že Kyjev dal súhlas s operáciou zameranou na zmiernenie utrpenia obyvateľov Luhansku. Plánu vraj v telefonickom rozhovore s Porošenkom vyslovil podporu aj americký prezident Barack Obama.

Kremeľ predtým oznámil, že v spolupráci s Medzinárodným výborom Červeného kríža hodlá na východnú Ukrajinu vyslať humanitárny konvoj. Predseda Európskej komisie José Barroso ruského prezidenta Vladimira Putina zároveň varoval pred vojenskou akciou Moskvy na Ukrajine pod akoukoľvek zámienkou, vrátane humanitárnej.

105 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Rusko #humanitárna pomoc #Ukrajina