Pentagon oznámil ďalšie letecké útoky na ciele v Iraku

Americké letectvo v pondelok podniklo sériu úderov proti kontrolným postom sunnitských ozbrojencov na severozápade Iraku neďaleko miest, kde sa pred útokmi islamistov ukryli príslušníci sekty jezídov. Oznámilo to vo Washingtone americké velenie. Údery boli vedené do okolia mesta Sindžár a zničili postavenie extrémistov a ich výzbroj.

12.08.2014 07:10 , aktualizované: 09:20
debata (9)

Podľa skorších správ OSN sa niekoľkými tisícom príslušníkov sekty jezídov v posledných troch dňoch podarilo z obkľúčenia uniknúť. Podľa informácií diplomatov OSN v irackom Irbíli im k útekov pomohli kurdskí bojovníci a niektoré ďalšie nešpecifikované organizácie.

Pred islamistami utiekli do odľahlých horských oblastí tisíce jezídov. V odľahlých horských oblastiach je údajne uväznených viac ako 20-tisíc rodín, ktoré trpia nedostatkom jedla a hlavne vody.

Pentagon oznámil, že pri leteckých úderoch bolo zničené najmenej jedno terénne vozidlo islamistov a jeden obrnený transportér. Výzbroj extrémisti ukoristili v irackých vojenských skladoch, ktorých sa počas svojej ofenzívy zmocnili.

O počte obetí operácie americké velenie neinformovalo. Lietadlá sa v poriadku vrátili na základne, uviedol Pentagon.

Spojené štáty tiež pokračujú v poskytovaní humanitárnej pomoci postihnutej sekte jezídov, oznámilo v pondelok velenie americkej armády. Lietadlá zhodili už piatu zásielku potravín a liekov do hôr na severozápade Iraku.

Letecká zásielka pre irackých utečencov obsahovala 85-tisíc potravinových balíčkov a vyše 70-tisíc litrov pitnej vody. Na miesto Washington vyslal špeciálny tím expertov, ktorý má distribúciu humanitárnej pomoci riadiť.

Obama ocenil vymenovanie Abádího, nálety v Iraku sú vraj úspešné

Americké vzdušné sily uskutočnili úspešné letecké údery v Iraku, armádni poradcovia rozširujú pomoc pre Iračanov a Kurdov. Novinárom v letovisku Martha 's Vineyard v štáte Massachusetts to v utorok povedal prezident USA Barack Obama. Za sľubný krok do budúcna prezident označil poverenie podpredsedu parlamentu Hajdara Abádího zostavením budúcej irackej vlády.

Obama uviedol, že Spojené štáty sa v spolupráci so zahraničnými partnermi snažia dostať na slobodu príslušníkov irackej sekty jezídov. Washington sa bude s regionálnymi spojencami aj naďalej usilovať o odvrátenie humanitárnych hrozieb, ktoré postupom islamistov vznikajú.

Vymenovanie Abádího za premiéra označil Obama za sľubný krok. Viceprezident Joe Biden aj sám Obama v utorok s Abádím telefonicky hovorili a vyzvali ho, aby zostavil čo najskôr reprezentatívnu irackú vládu, ktorá začne riešiť problémy Iračanov.

Obama hovoril s novinármi vo svojom letnom sídle Martha 's Vineyard, kde trávi rodinnú dovolenku. Počas utorka si od svojich poradcov podľa agentúry AP vypočul aktuálne informácie o vývoji v Iraku, na Ukrajine a v pásme Gazy. Telefonicky hovoril s Abádím a s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #armáda #Irak #Barack Obama #islamisti #šiiti #sunniti #jezídovia #nálety