Rusko chce do rozvoja Krymu investovať stovky miliárd

Moskva chce uvoľniť na hospodársky a sociálny rozvoj anektovaného Krymu do roku 2020 sumu 681 miliárd rubľov (asi 14 miliárd eur). Vyplýva to z federálneho rozvojového programu pomoci Krymu a Sevastopolu, ktorý schválila ruská vláda. Investície budú smerovať do modernizácie infraštruktúry a dopravy a ich zdrojom bude výhradne centrálny rozpočet. Sám Krym sa na financovaní rozvojových programov podieľať nebude.

12.08.2014 07:40
Sevastopol, Krym, Ukrajina Foto:
Sevastopol s pamätníkom potopených lodí, ktorých obetovaním Rusi za krymskej vojny roku 1854 prehradili protivníkom prístup k prístavu.
debata (8)

Podľa ruského vicepremiéra Dmitrija Kozaka bude jednoznačne najväčším projektom stavba mosta, ktorý má východný mys Krymu spojiť s ruskou pevninou. Budovanie mosta cez Kerčský prieliv sa má začať už tento rok, projekt vyjde ruskú štátnu pokladnicu na 247 miliárd rubľov. Krym je zatiaľ odkázaný na nespoľahlivú trajektovú dopravu.

Cieľom investičného programu je hospodársky prepojiť zabraný polostrov s ruskou ekonomikou. Okrem pozemnej dopravy sa má zlepšiť aj letecké spojenie s Krymom tak, aby bolo možné využiť miestne hotelové kapacity. Ich využitie sa po ruskej anexii znížilo zhruba na polovicu, pretože ukrajinskí turisti na Krym necestujú a Rusi dávajú prednosť zahraničným destináciám.

Podľa vládneho programu sa má životná úroveň obyvateľov Krymu dorovnať na ruský celoštátny priemer. Značné prostriedky budú uvoľnené na kultúrny a sociálny rozvoj národnostných menšín. Splnenie tejto úlohy ale nebude podľa ukrajinských novinárov ľahké, pretože najpočetnejšia menšina – krymskí Tatári – s ruským zabratím nesúhlasia.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #investície #Rusko #Krym #Krymskí Tatári #Kerčský prieliv #anexia Krymu