Ukrajinský parlament predbežne schválil balík sankcií proti Rusku

Ukrajinský parlament v utorok v prvom čítaní schválil návrh zákona na zavedenie sankcií proti ruským spoločnostiam a predstaviteľom, podporujúcim proruských separatistov na východe krajiny.

12.08.2014 09:00 , aktualizované: 13.08.2014 13:10
debata (70)

Vládny návrh balíka predovšetkým protiruských sankcií má od začiatku stúpencov, ale aj kritikov. Nevynímajúc ani ukrajinský parlament, ktorý v utorok rozhodoval o „čiernom zozname“ z vlastnej dielne.

„Ide o národnú česť,“ tvrdil vo svojom krátkom prejave premiér Arsenij Jaceňuk v priamom prenose parlamentnej televízie. Usiloval sa tak presvedčiť poslancov, aby hlasovali za návrh kabinetu. Nevyhol sa ani emóciám, keď snemovňu upozornil, že „následky zavedenia protiruských sankcií pre ukrajinskú ekonomiku nie sú ničím v porovnaní s mŕtvymi ukrajinskými vojakmi a civilistami, ktorých zabili teroristi podporovaní Ruskom“. Ako zároveň zdôraznil, „prijatie zákona je odpoveďou na otázku, či je parlament ukrajinský, alebo ide o snemovňu podporujúcu ruského agresora“. Pripomenul, že vláda podporuje sankcie, a tak vraj nech tak urobí aj proukrajinský parlament.

Napriek apelu premiéra Jaceňuka návrh vládneho scenára počas akéhosi „skúšobného“ hlasovania neprešiel. Súhlasilo s ním iba 206 poslancov, pričom bolo potrebných 226 hlasov. Opozičné frakcie Strana regiónov, ako aj Za mier a spravodlivosť nehlasovali. Šéf parlamentu Oleksandr Turčynov napokon dal hlasovať o zaradení vládneho návrhu protiruských sankcií do programu rokovania. Poslanci ho prijali 275 hlasmi.

Poslanca Vjačeslava Kirilenka (Baťkivčina) výsledok „zahrievajúceho“ kola natoľko nahneval, že vzápätí jedným dychom navrhol, že „všetkých, čo nehlasovali, a teda hlasovali za ruského agresora, treba lustrovať a zoznam poslancov treba vylepiť po celom Kyjeve“. Predseda parlamentu Turčynov ubezpečil plénum, že „lustrovanie bude veľmi dôkladné“. O samotnom lustračnom zákone majú poslanci rozhodovať vo štvrtok. Na podporu jeho schválenia sa včera pred budovou snemovne v Kyjeve zišlo niekoľko desiatok stúpencov Majdanu, ako aj tzv. automajdanu. Priniesli niekoľko pneumatík, ale bližšie k sídlu poslancov ich nepustili špeciálne jednotky.

V parlamentnej diskusii zatiaľ zazneli pripomienky ku konkrétnym bodom návrhu vládneho zákona o sankciách. Poslanci za opozičnú Stranu regiónov mu o. i. vyčítali, že umožňuje prezidentovi samému rozhodovať, proti komu uvaliť sankcie.

Kritika zaznela aj z koaličnej strany, keď jedna z poslankýň z hnutia UDAR upozornila, že návrh umožňuje uvaliť sankcie nielen proti zahraničným subjektom, ale aj proti domácim. "Na trestanie našich ľudí máme predsa vlastné zákony, a tak vládny návrh treba prerobiť,“ povedala poslankyňa. Napriek apelu premiéra žiadala, aby návrh obsahoval aj konkrétny dosah na ukrajinské hospodárstvo i presný mechanizmus fungovania sankcií.

Návrh kontroverzného balíka sankcií napokon v utorok predpoludním poslanci schválili v prvom čítaní. Po prestávke sa očakávalo druhé čítanie. Predseda parlamentu Turčynov však v podvečer rokovanie poslancov skončil s tým, že bude pokračovať vo štvrtok.

Viacerí, nielen ukrajinskí pozorovatelia upozorňujú, že prípadné konečné schválenie 29 špeciálnych ekonomických a organizačných opatrení ešte neznamená ich automatické zavedenie do života. "Obmedzenie môže platiť až po schválení Radou bezpečnosti a obrany Ukrajiny na návrh parlamentu, prezidenta, vlády, národnej banky a Bezpečnostnej služby,“ zaznelo aj v kuloároch ukrajinskej snemovne.

(Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom denníka Pravda.)

70 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Arsenij Jaceňuk #Ukrajina #Naftogaz #sanckie