Nádejný liek nepomohol, Európa má prvú obeť eboly

V madridskej nemocnici zomrel španielsky duchovný Miguel Pajares, čo znamená, že sa stal prvou európskou obeťou smrteľného vírusu zabíjajúceho v západnej Afrike.

12.08.2014 09:00 , aktualizované: 13.08.2014 07:30
ebola, vedci, WHO Foto: ,
Doktor tropickej medicíny Florian Steiner (vpravo) a lekár Thomas Klotzkowski vystupujú z dezinfekčnej miestnosti po očistení ochranných odevov v karanténe pre pacientov s infekčnými chorobami v berlínskej nemocnici.
debata

Muža vo veku 75 rokov previezli minulý týždeň z Libérie, kde sa nakazil. Lekári podali Pajaresovi experimentálny liek ZMapp, ktorý pomáha k zotaveniu dvoch občanov USA, čo sa tiež infikovali na africkom území.

V prípade Španiela sérum nepomohlo. Je možné, že stav tohto pacienta bol oveľa ťažší ako u Američanov, pričom do úvahy treba zobrať aj jeho vysoký vek. Napriek úmrtiu Pajaresa zostáva nateraz ZMapp jedinou medicínskou nádejou na záchranu života infikovaných.

Liek sa ukázal ako úspešný pri testovaní na zvieratách a hoci ešte nie je certifikovaný a nevie sa o možných nežiaducich účinkoch, epidémia eboly vedie zdravotníkov k tomu, že ho podávajú nakazeným ľuďom.

Za používanie lieku ZMapp sa postavila Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Uviedla, že je etické používať na liečbu eboly experimentálny prípravok. „Treba však dodržiavať určité pravidlá – hlavne informovaný súhlas pacienta,“ upozornila WHO vo včerajšom vyhlásení. Doplnila, že súčasná epidémia eboly je najhoršia v dejinách, lebo si vyžiadala už viac ako tisíc mŕtvych.

Pod prekročenie štvorcifernej bilancie obetí sa podpísali správy z posledných troch dní, počas ktorých zomrelo 52 nakazených osôb v západnej Afrike. Najviac úmrtí bolo teraz v Libérii (29), nasledujú Sierra Leone (17) a Guinea (6). Ebola je rozšírená aj v Nigérii.

Problémom amerického lieku ZMapp je to, že existuje málo jeho zásob. Z pochopiteľného dôvodu, lebo sa ešte bežne nevyrába. Je možné, že epidémia eboly povedie k núdzovej procedúre klinických testov séra. Odborníci však upozorňujú, že rýchly postup by umožnil široké používanie nádejného lieku najskôr až od budúceho roku.

Epidémia eboly – najhoršia v dejinách

  • Úmrtnosť nakazených osôb dosahuje až 90 percent. Vírus je pomenovaný podľa rieky Ebola v Kongu, kde bol v roku 1976 prvýkrát identifikovaný.
  • Chorý cíti najprv hlavne slabosť a bolesti svalov, hlavy a krku. K náhlej horúčke sa pripojí zvracanie s hnačkou; začínajú zlyhávať obličky a pečeň.
  • Príznaky sa môžu objaviť o 2 až 21 dní od nákazy. Ebola sa prenáša krvou, výlučkami a telesnými tekutinami chorého. Ľahko sa preto môžu infikovať zdravotníci, ktorí nepoužívajú rukavice, masky a ochranné okuliare.
  • Súčasná epidémia, počtom obetí najhoršia v histórii, vypukla v decembri 2013 v Guinei (v marci tohto roku sa zistilo, že je to ebola). Vírus sa rozšíril do Sierry Leone, Libérie a Nigérie. Dosiaľ zomrelo 1 013 nakazených ľudí. Infikovaných je viac ako 1 800 osôb.

Obama schválil experimentálny liek pre Libériu

Americký prezident Barack Obama vyhovel žiadosti vlády Libérie a povolil odoslanie vzoriek experimentálneho lieku proti krvácavej horúčke ebola do západoafrickej krajiny. Oznámil to v pondelok hovorca Bieleho domu. Neschválený medikament má byť odoslaný do Libérie tento týždeň a nasadený pri liečbe nakazených libérijských lekárov.

Obamu o pomoc v piatok listom osobne požiadala libérijská prezidentka Ellen Johnsonová Sirleafová. Odoslanie dávky experimentálneho lieku do Afriky schválil americký Úrad pre kontrolu potravín a liekov (FDA) a podporila ho aj šéfka Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Margaret Chanová.

Klinické testy experimentálnej očkovacej látky by sa mali začať už čoskoro, oznámila britská farmaceutická spoločnosť GlaxoSmithKline, ktorá vyvíja vakcínu spolu s americkými vedcami. Terajšia epidémia je podľa WHO najhoršia odvtedy, čo bola ebola pred takmer 40 rokmi prvýkrát identifikovaná u človeka.

Aj keby všetko išlo rýchlo a boli zavedené núdzové postupy, nová vakcína nebude podľa expertov pripravená na široké použitie skôr ako v roku 2015. Experimen­tálny liek dostali zatiaľ dvaja Američania, ktorí sa v Afrike vírusom nakazili, a ako vôbec prvý Európan aj španielsky duchovný Miguel Pajares.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #USA #Barack Obama #WHO #vakcína #ebola #Sierra Leone #Libéria