Ukrajinskí utečenci pribúdajú, ich počet je vyšší ako šestina ľudí na Slovensku

Pred necelým týždňom bolo v Rusku viac ako 600 utečeneckých táborov, najnovšie ich počet prekročil 700. Húfne do nich mieria Ukrajinci, ktorým sa podarilo odísť z bojových zón. Celkovo utieklo do susedného štátu a do pokojných oblastí rodnej krajiny vyše 850-tisíc ľudí, čo je na porovnanie už viac ako šestina obyvateľov Slovenska.

12.08.2014 09:45
Ukrajina, utečenci, Rusko, Doneck Foto: ,
Stará mama bozkáva vnuka pri odchode z Donecka, matka mu nesie plyšového medveďa. Smerovali ako utečenci do Ruska. Snímka je z polovice júla.
debata (116)

Keďže väčšina hľadá bezpečie v Rusku, tamojšie úrady si musia poradiť so silným náporom. Utečencov premiestňujú z pohraničných regiónov do iných kútov štátu, kde sú voľné kapacity. „Vlaky odvážajú každý deň približne tritisíc ľudí, ktorí pochádzajú z vojnového východu Ukrajiny,“ napísala agentúra ITAR-TASS o situácii v Rostovskej oblasti.

Mnohí nájdu strechu nad hlavou u príbuzných a známych. Denník Rossijskaja Gazeta upozornil, že treba zosúladiť pomoc ľuďom, čo sú v táboroch, a tým, ktorí už sú v obytných domoch. „Štát vynakladá 800 rubľov denne na osobu v dočasnom prístrešku a 100 rubľov na toho, koho ubytoval Rus,“ poznamenali noviny s rečníckou otázkou, či je to spravodlivé (v prepočte ide o 16 eur a 2 eurá). Mimochodom, od jedného poslanca vzišiel návrh, aby vláda zabezpečila, že Rusi, ktorí prichýlili Ukrajincov, nebudú platiť nájomné a náklady na energie.

Prílev utečencov si už vynútil dôležitú zmenu. Prezident Vladimir Putin podpísal dekrét, ktorý uľahčuje zaradenie žiadateľov do štátneho programu pomoci pre dobrovoľných presídlencov. Doteraz platilo, že sa o to mohli uchádzať iba v prípadoch, ak ešte žili v zahraničí. Novinka je podstatná, lebo mnohí Ukrajinci sa zrejme do vlasti nevrátia ani po skončení bojov.

V Moskve sa objavujú názory, že počet utečencov sa môže dramaticky zvýšiť. „Najväčší problém nastane, ak príde ku kompletnému útoku na Doneck a Luhansk. Môže k nám prísť 500-tisíc až milión utečencov,“ upozornil podľa agentúry RIA Novosti člen hornej komory parlamentu Gennadij Fiodorov, ktorý sa zaoberá pomocou pre obyvateľov z Ukrajiny.

Ruské úrady tvrdia, že sa snažia čo najrýchlejšie nájsť náhradné ubytovanie pre utečencov. S tým môže súvisieť najnovšie oznámenie Federálnej migračnej služby, že chce do 1. septembra uzatvoriť časť táborov a nezriaďovať žiadne nové. V zachovaných by mali Ukrajinci pobudnúť najviac tri dni.

Niektorí utečenci sú podľa ukrajinských médií nespokojní. Trápi ich, že sa z táborov dostali príliš ďaleko do Ruska. Sťaží im to v budúcnosti priamy kontakt s príbuznými vo vlasti. Zároveň sa boja, či nájdu zamestnanie zodpovedajúce ich povolaniu v menších mestách, kde sa nežije tak dobre ako napríklad v Moskve alebo v Petrohrade.

Keďže sa blíži koniec prázdnin, mimoriadna úloha stojí pred ruským ministerstvom školstva. Medzi ukrajinskými utečencami sa nachádza 16-tisíc školákov. Ministerstvo a podriadené zložky sa musia ponáhľať, ak chcú splniť sľub, že všetky deti sa zmestia do lavíc. „Do škôl je zapísaných viac ako päťtisíc školákov, v najbližšom čase sa očakáva takmer 11-tisíc,“ povedala podľa ITAR-TASS námestníčka rezortu Natália Tretiaková. Dodala, že zvlášť treba venovať pozornosť umiestneniu najmenších do jaslí.

Obracať sa musia aj univerzity. Štátne vyčlenili 2 500 miest pre ukrajinských vysokoškolákov. Termín prijímačiek do prvého ročníka predĺžili do konca augusta. Tí, čo boli doma vo vyšších ročníkoch, budú robiť overovacie skúšky a podľa výsledku ich zaradia do ďalšieho stupňa výučby.

Z údajov Ruska vyplýva, že dosiaľ prijalo takmer 730-tisíc Ukrajincov. Necelých 125-tisíc sa podľa štatistík Kyjeva roztrúsilo v pokojných oblastiach krajiny. „Štvrtina sa nachádza v Doneckej oblasti,“ uviedol denník Segodňa s tým, že sú v oblastiach, kde sa už nebojuje, a keď stíchnu zbrane, nebudú mať ďalekú cestu na návrat domov.

Vysoký počet ukrajinských utečencov

  • Z nebezpečných oblastí odišlo už viac ako 850-tisíc ľudí. Väčšina zamierila do Ruska, zvyšok do pokojných častí Ukrajiny.
  • Mnohí sa dočasne nachádzajú v utečeneckých táboroch na ruskom území. Týchto prístreškov je 703, aktuálne je v nich viac ako 51-tisíc osôb vrátane približne 17-tisíc detí.
  • Časť Ukrajincov neplánuje návrat z Ruska do vlasti po ukončení bojov (zhruba 60-tisíc požiadalo o štatút utečenca alebo o dočasný azyl).

© Autorské práva vyhradené

116 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #utečenci #Vladimir Putin #Ukrajina #kríza na Ukrajine