V St. Louis aj v noci na utorok pokračovali rasové nepokoje

Druhý deň pokračovali v americkom St. Louis nepokoje vyvolané sobotňajším incidentom, pri ktorom polícia zastrelila neozbrojeného černošského mladíka. Na predmestí Ferguson policajti v pondelok večer zasahovali slzotvorným plynom proti davu demonštrantov, niekoľko osôb bolo podľa miestnych novinárov zatknutých.

12.08.2014 10:00
rasové nepokoje, Missouri Foto: ,
Demonštrant v St. Louis protestuje proti tomu, že polícia zastrelila neozbrojeného černošského mladíka.
debata (8)

V nedeľu sa na predmestí Ferguson uskutočnilo pietne zhromaždenie na pamiatku osemnásťročného Michaela Browna, akcia ale rýchlo prerástla do nepokojov. Rozzúrený dav raboval obchody, ničil zaparkované autá a zapálil budovu v areáli čerpacej stanice.

Pondelkové zrážky s políciou boli menšieho rozsahu, z davu sa ale podľa agentúry Reuters ozývala streľba. Skupina černošských mladíkov sa zhromaždila pri jednej z budov vypálených cez víkend, niekoľko stoviek ľudí na policajtov zaútočilo. Správy o zraneniach osôb sa nepotvrdili.

Policajní vyšetrovatelia údajne zistili, že zastrelený Michael Brown počas incidentu dvíhal ruky na znamenie, že nie je ozbrojený. Jeho príbuzní si ako advokáta najali Benjamina Crumpa, ktorý zastupoval rodinu iného černošského chlapca Trayvona Martina, ktorý bol pri podobnom incidente zastrelený predvlani.

Na vyšetrovaní incidentu v St. Louis sa okrem miestnych policajtov podieľa aj špeciálny tím FBI. Meno policajta, ktorý strieľal, nebolo zverejnené. Ide údajne o muža so šesťročnou praxou u bezpečnostných zložiek. Policajný zbor vo Fergusone má 53 členov, z nich len traja sú černosi. Vo štvrti, kde žije 21-tisíc ľudí, pritom tvoria Afroameričania dve tretiny obyvateľov.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #nepokoje #černosi #St. Louis #rasová nenávisť