Rokovania medzi Izraelom a Hamasom zatiaľ pokrok nepriniesli

Nepriame rozhovory medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas pokračujú v utorok v Káhire druhým dňom, ale žiadny významný pokrok zatiaľ ohlásený nebol. Rozdiely v postojoch oboch strán sú vraj obrovské, uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na nemenovaný izraelský zdroj. Trojdňové prímerie v pásme Gazy trvá od nedeľnej polnoci, vypršať by teda malo v noci na štvrtok.

12.08.2014 10:30
Izrael, Palestína, Hamas Foto: ,
Palestínčan Ziad Rizk (38) sedí s ostatnými v stane z diek po tom, ako prišiel o svoj domov i obchod, ktorý vlastnil, v pásme Gazy.
debata (2)

Znepriatelené strany vyjednávajú prostredníctvom egyptských predstaviteľov, ktorí medzi oboma delegáciami pendlujú. V pondelok vraj rokovania trvali viac ako desať hodín. Podľa izraelského rozhlasu sa delegácia židovského štátu vrátila nakrátko do Izraela, avšak v utorok sa opäť presunie do Egypta.

Rozhovory zatiaľ žiadny konkrétny výsledok nepriniesli. Izraelčania sú vraj ochotní pristúpiť na zmiernenie blokády pásma Gazy, informoval izraelský spravodajský server Ynet s odvolaním na nemenovaný zdroj blízky vyjednávaniu. Na oplátku ale požadujú demilitarizáciu pásma a ohľadom tejto požiadavky zatiaľ nepanuje zhoda.

Ani jedna zo strán zatiaľ najnovšie prímerie neporušila, na územie židovského štátu nedopadli žiadne rakety a z pásma Gazy nie sú hlásené žiadne izraelské nálety. Najnovší konflikt, ktorý sa začal 8. júla, si podľa palestínskych zdrojov vyžiadal životy viac ako 1 900 Palestín­čanov, väčšinou civilistov. Izrael má skoro 70 obetí, väčšinu z nich tvoria vojaci.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Egypt #Palestína #Hamas #Pásmo Gazy #vyjednávanie