Vojna médií: Ukrajinci sú nacisti, v Moskve sú klamári a darebáci

Televízne stanice v Rusku a na Ukrajine používajú v reportážach, popisujúcich konflikt na východe Ukrajiny emotívne výrazy. Najmä stanice so sídlom v Moskve často volia silné slová a ukrajinské úrady porovnávajú s nacistami, napísal britský spravodajský server BBC.

12.08.2014 16:08
Ukrajina, Krym, Vladimir Putin, Sevastopol Foto: ,
Anexiu Krymu sprevádzala masívna ruská propaganda. Obyvatelia mesta Sevastopol na anektovanom Kryme sledujú televíznu debatu s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.
debata (260)

Reportáže ruskej štátnej televízie o kríze na Ukrajine sa snažia vytvárať senzáciu a využívajú širokú škálu propagandistických metód, ktorých cieľom je vyvolať odpor a nepriateľstvo voči politickým predstaviteľom v Kyjeve. Aj ukrajinská televízia ostro kritizuje to, čo považuje za klamstvá ruských médií. V porovnaní s televíznymi stanicami v Moskve je však o niečo menej emotívna.

Ruská televízia vytiahla Banderu aj fašistov

Ruská televízia v kontexte ukrajinskej krízy často stotožňuje súčasných politických predstaviteľov a ich priaznivcov s fašistami a označuje ich za banderovcov. Banderovci boli stúpenci ukrajinského nacionalistu a vodcu protisovietskych partizánov Stepana Bandera, ktorý bol démonizovaný už Sovietskym zväzom. Teraz ho za kolaboranta s nacistami označuje aj Putinov Kremeľ. Niektoré oblasti na západe Ukrajiny však Banderu uctievajú ako hrdinu.

Pri popisovaní ukrajinskej vlády používa ruská televízia často výraz junta, čím naznačuje jej nedostatočnú legitimitu. Ešte väčšie emócie potom vzbudzuje používanie slov ako „fašistický“, prípadne „nacistický“, najmä v súvislosti s popisom krajne pravicového Pravého sektora ako hybnej politickej sily na Ukrajine.

Vo veľkom meradle používa ruská štátna televízia tiež slovné spojenie „trestná operácia“, keď hovorí o ukrajinskej bezpečnostnej operácii na východe krajiny. Tento termín zvyčajne odkazuje na vojnovú odvetu Nemcov na sovietskom území, pričom vôbec prvýkrát ho v marci vo svojom prejave v štátnej televízii uviedol Putin. Ruské štátne kanály, ako je televízia Rossija 1, potom toto slovné spojenie použili vo viac ako päťsto reportážach. Televízia NTV, vlastnená spoločnosťou Gazprom, avšak tento výraz využíva len ojedinele.

V ukrajinských správach Rusko zabíja

Ukrajinské spravodajstvo znázorňuje Rusko tiež v negatívnom svetle, jazykový štýl je však v porovnaní so správami ruských televíznych kanálov umiernenejší. Predtým sa o ruských jednotkách hovorilo ako o „tých, ktorí pomáhajú z územia susedného štátu“. Teraz ich televízne stanice otvorene obviňujú z účasti na bojoch. Podľa jednej správy na stanici 1Plus1 TV napríklad Ukrajincov „nezabíjajú len teroristi, ale aj Rusko“.

Ukrajinské televízne stanice vychádzajú zo stanovísk ukrajinskej vlády, a to bez ohľadu na to, kto ich vlastní, či komu sú naklonené. Proruských separatistov bežne označujú za teroristov. Mnohé reportáže sa tiež venujú správam o mučení alebo únosoch, ktoré majú na svedomí proruskí separatisti. Ak je v rámci nejakej témy uvedený aj postoj Ruska, je vždy odmietaný ako „propaganda Kremľa“. Novinár pracujúci pre 1Plus1 TV, Oleksandr Dubinsky, napríklad o ruskej televíznej stanici LifeNews naklonenej Kremľu neustále hovorí ako o „klamároch a darebákoch“.

Ostrejšiu redakčnú kritiku ruských predstaviteľov však môžeme uvidieť aj mimo spravodajstva. Predovšetkým dokumentárne filmy a živé diskusné relácie propagujú často vyhranené názory zamerané proti Moskve. Ostrou kritikou sa vyznačujú relácie Freedom of Speech (Sloboda slova) na televíznej stanici ICTV a Šuster live na stanici UT1 riadenej Kyjevom. Znejú tu najmä kritické hlasy mnohých ukrajinských predstaviteľov a politikov. Stanice však vysielajú aj alternatívne názory, pričom moderátori sa žiadnym spôsobom nesnažia odlišné stanoviská blokovať.

260 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #médiá #Ukrajina #propaganda #televízne stanice