Neznámi ozbrojenci zastrelili v Tripolise šéfa polície

Neznámi útočníci v utorok v líbyjskej metropole Tripolis zastrelili náčelníka miestnej polície. S odvolaním sa na ministerstvo vnútra o tom informoval spravodajský web BBC.

12.08.2014 17:05 , aktualizované: 17:54
debata (2)

Líbya zažíva najťažšie obdobie od zvrhnutia režimu Muammara Kaddáfího v roku 2011. Na východe krajiny ďalej zasadá novozvolený parlament a schvaľuje prvé reformné zákony. Na základe utorkového rozhodnutia bude prezident krajiny odteraz volený v priamych voľbách.

Ozbrojenci napadli auto policajného plukovníka Muhammada Súvajsího na východe hlavného mesta. Dvoch policajtov, ktorí ho sprevádzali, zobrali po atentáte sa sebou ako rukojemníkov. Súvajsí podľa agentúry AP patril k podporovateľom odpadlíckeho generála Chalífa Haftara, ktorý sa snaží na východe krajiny potlačiť islamistické milície.

Nedávno zriadený parlament, ktorý zasadá vo východolíbyjskom meste Tobruk, v utorok presvedčivou väčšinou hlasov 141 ku dvom schválil priamu voľbu prezidenta. Termín hlasovania zatiaľ stanovený nebol a to údajne s ohľadom na súčasnú bezpečnostnú krízu. Na základe výzvy parlamentu zvoleného v júnových voľbách už niekoľko dní rokujú v Líbyi o prímerí s milíciami zástupcovia misie OSN (UNSMIL). Kríza predtým ochromila i dočasný parlament, ktorý sa po februárovom vypršaní mandátu odmietal rozpustiť. Západní predstavitelia vyjadrujú nádej, že nový parlament umožní návrat stability prostredníctvom dialógu medzi súperiacimi frakciami.

Za posledných niekoľko týždňov prišlo v Líbyi o život viac ako 200 ľudí, tisíce ľudí utiekli za hranice, mnohé štáty evakuovali svojich občanov a diplomatický personál.

Ozbrojenci, ktorí sa podieľali na Kaddáfího zvrhnutí a teraz sa odmietajú podriadiť centrálnej vláde, sa snažia obsadiť a udržať jednotlivé regióny. Bojuje sa v metropole Tripolis aj v druhom najväčšom meste Benghází na východe krajiny. Najtvrdšie boje prebiehajú o medzinárodné letisko v hlavnom meste.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Líbya #atentát #prezidentské voľby