Ruský humanitárny konvoj mieri k hraniciam, použije vraj priechod pri Luhansku

Kolóna ruských nákladných áut s humanitárnou pomocou pre Ukrajinu dorazila v stredu podľa ruských médií do pohraničnej Belgorodskej oblasti, ale jej ďalší osud je neistý.

13.08.2014 07:08 , aktualizované: 17:49
Rusko, Ukrajina, humanitárna pomoc, humanitárny... Foto: ,
Humanitárny konvoj tesne po tom, ako opustil Moskvu.
debata (423)

Ukrajinská Charkovská oblasť konvoj 280 vozidiel cez hranice údajne nepustí, v hre je podľa ruských novinárov variant priamej dodávky humanitárneho nákladu do Luhanska obliehaného ukrajinskú armádou. Na hranice by kolóna mala doraziť najskôr vo štvrtok, podľa niektorých ruských médií už v stredu.

Ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie, ktoré kolónu na východ Ukrajiny v noci na utorok vypravilo, odmieta jej cestu komentovať. Žiadne informácie novinárom nepodáva ani Kremeľ.

Putin je na Kryme, vyjadrí sa zrejme aj k pomoci

Podľa niektorých ruských novinárov nie je vylúčené, že sa k dodávke dvoch tisícov ton pomoci vysloví ruský prezident Vladimir Putin, ktorý už dorazil na anektovaný Krym. S členmi prezidentskej Bezpečnostnej rady tam podľa stručnej správy agentúry ITAR-TASS rokoval o zaistení bezpečnosti okupovaného polostrova pred vnútornými i vonkajšími hrozbami.

Ruský prezident Vladimir Putin vystupuje z... Foto: Reuters, RIA Novosti
Vladimir Putin, Krym Ruský prezident Vladimir Putin vystupuje z lietadla na sevastopolskom letisku na Kryme.

Pôvodne sa predpokladalo, že ukrajinská Charkovská oblasť, ktorá s ruskou Belgorodskou oblasťou susedí, ruskú kolónu na ukrajinské územie pustí. Vyčlenený k tomu bol údajne pohraničný priechod Ščebekino – Pletenivka, ktorý leží asi 50 kilometrov severovýchodne od Charkova. Ruskí pohraničníci vraj už v Ščebekine kolónu vozidiel očakávajú.

Po údajnej intervencii z Kyjeva však charkovské vedenie taký variant odmietlo. Podľa moskovského rozhlasu sa teraz uvažuje o priamej dodávke humanitárneho nákladu do Luhanska. Ruský konvoj by vraj mohol využiť pohraničný priechod Izvaryne, ktorý kontrolujú proruskí vzbúrenci. Priechod leží na hlavnej ceste vedúcej od ruských hraníc do Luhansk.

Rusi spresnili, čo vezú

Ruské úrady v stredu spresnili zloženie nákladu, ktorý na východ Ukrajiny mieri. Okrem 69 elektrických generátorov vezú ruské kamazy 400 ton cestovín, 340 ton mäsových konzerv, 30 ton soli, 100 ton cukru, 60 ton kondenzovaného mlieka, takmer tonu čaju, 680 ton balenej vody a 62 ton detskej výživy. Náklad obsahuje aj 54 ton liekov a zdravotníckeho materiálu a 12 300 spacích va­kov.

Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK) v Ženeve oznámil, že Moskva odovzdala jeho zástupcom aj ukrajinskej strane „všeobecný zoznam“ tovaru, ktorý humanitárny náklad obsahuje. Kyjev zatiaľ existenciu takéhoto zoznamu nepotvrdil. Podľa ruských médií MVČK trvá na jeho spresnení.

Ukrajina pomoc prijme, ale bude ju aj rozdeľovať

Poradca ukrajinského ministra vnútra Anton Heraščenko agentúre Unian povedal, že Kyjev z princípu ruskú humanitárnu pomoc neodmieta. Nepripustí len, aby ju na ukrajinskom území rozdeľovali Rusi. „Náklad môžeme prijať, ale rozdeľovať ho budú ukrajinské úrady,“ povedal Heraščenko. Ruský humanitárny náklad by tak mohol prekročiť hranice len pod vlajkou Ukrajiny alebo Červeného kríža.

Ukrajinská vláda oznámila, že je schopná pokryť potreby obyvateľov východnej Ukrajiny z vlastných zdrojov. Minister poľnohospodárstva Ihor Švajka uviedol, že vo štvrtok bude do Luhanskej oblasti z Kyjeva, Charkova a Dnepropetrovska odoslaná zásielka cestovín, mäsových konzerv a ďalších potravín. Premiér Arsenij Jaceňuk v stredu v besede s ukrajinskými novinármi povedal, že Kyjev uvoľní desať miliónov hrivien na potravinovú pomoc obyvateľom východnej Ukrajiny.

423 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #Ukrajina #Krym