V Gaze explodovala nevybuchnutá raketa, zabila päť ľudí

Pri explózii nevybuchnutej izraelskej rakety v Pásme Gazy prišlo v stredu o život najmenej päť ľudí. Je medzi nimi údajne aj zahraničný novinár, podľa niektorých informácií pochádza z Talianska, uviedli svetové médiá s odvolaním sa na palestínskych zdravotníkov.

13.08.2014 12:12
debata

K incidentu došlo v meste Bajt Lahij na severe oblasti, keď sa špeciálna pyrotechnická jednotka snažila zariadenie zneškodniť.

V Egypte medzitým pokračujú už tretí deň rokovania o dlhodobejšom pokoji zbraní medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas. Súčasné trojdňové prímerie vyprší hodinu pred polnocou SELČ. Palestínske médiá najprv informovali, že Izraelčania porušili prímerie, keď podnikli nálety na sever Pásma Gazy. Onedlho na to sa ale ukázalo, že išlo o explóziu munície, ktorá sa na mieste nachádzala už dlhšie. Medzi obeťami je údajne aj šéf miestnych pyrotechnikov.

Obe znepriatelené strany majú na rokovania už menej ako dvanásť hodín. Prímerie platilo v Pásme Gazy aj minulý týždeň a skončilo sa v piatok ráno. Len chvíľu predtým palestínski radikáli vypálili na územie židovského štátu nové rakety a Izrael reagoval obnovením leteckých útokov.

Teraz izraelskí politici počítajú s podobným scenárom. Izraelský minister obrany Moše Jaalon už uviedol, že armáda je na prípadné obnovenie bojov pripravená. „Môže zase dôjsť k streľbe a my znovu začneme strieľať,“ povedal.

Hamas chce docieliť ukončenie blokády, ktorú Izrael na Pásmo Gazy uvalil v roku 2006 po únose izraelského vojaka Gilada Šalita. O rok neskôr, kedy sa vlády v Pásme ujal práve Hamas, židovský štát blokádu výrazne posilnil.

Izrael sa zase usiluje o demilitarizáciu Gazy a odzbrojenie Hamasu. Pre predĺženie dočasného prímeria sa zrejme obe strany uspokoja s menšími ústupkami a podľa palestínskych zdrojov už Izraelčania dali najavo, že sú pripravení režim v Pásme Gazy uvoľniť.

Najnovší konflikt, ktorý začal 8. júla, si vyžiadal životy viac ako 1 900 Palestín­čanov, väčšinou civilistov. Izrael má takmer 70 obetí, väčšinu z nich tvoria vojaci.

debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #Gaza