Kanada uvoľnila experimentálnu očkovaciu láku proti ebole

Kanadské úrady darujú Svetovej zdravotníckej organizácii (WHO) asi tisíc dávok experimentálnej očkovacej látky proti smrteľnému vírusu ebola. WHO by mala vakcínu využiť v západnej Afrike, kde sa ochorenie najviac šíri, uviedla v stredu britská televízna stanica BBC.

13.08.2014 13:20
WHO, ebola, Margaret Chanová, Keidži Fukuda Foto: ,
Generálna riaditeľka WHO Margaret Chanová a šéf zdravotnej bezpečnosti pri WHO Keidži Fukuda oznámili minulý týždeň stav ohrozenia ebolou.
debata (1)

Experti na etiku, ktorých WHO oslovila, v utorok uviedli, že je etické používať na záchranu osôb nakazených vírusom experimentálnu liečbu, teda zatiaľ neschválené lieky či vakcíny.

Odborníci však varujú, že zásoby vakcíny, aj experimentálneho lieku ZMapp sú obmedzené a bude trvať mesiace, než sa podarí vyrobiť viac dávok. Spoločnosť Mapp Biopharmaceutical v tejto súvislosti v utorok oznámila, že už nedisponuje žiadnou zásobou lieku ZMapp. Či túto látku majú aj ďalšie firmy, ktoré sa na vývoji podieľajú, nebolo zverejnené.

Ako uviedol doktor Gregory Taylor z kanadského vládneho úradu pre verejné zdravie, vakcíny by mali byť v západoafrických krajinách využité najmä pre pracovníkov v zdravotníctve, ktorí sú vystavení najväčšiemu riziku prenosu nákazy. Určitý počet dávok si však Kanaďania nechajú na výskum a pre prípad, že by ju potrebovali sami.

Experimentálny liek ZMapp doteraz dostali dvaja nakazení Američania Kent Brantly a Nancy Writebolová, ktorí sa podľa všetkého zotavujú. Či je to vďaka lieku, nie je zatiaľ možné povedať. Liečbu liekom ZMapp údajne podstúpil aj španielsky duchovný Miguel Pajares, ktorý však v utorok v Madride zomrel.

Podľa posledných údajov WHO zomrelo v dôsledku nákazy ebolou už vyše tisíc ľudí, najviac v Libérii, Guinei a Sierra Leone.

Okrem najviac postihnutých západoafrických krajín sa smrtiace ochorenie ďalej šíri aj v Nigérii. Tamojšie úrady v stredu oznámili, že na ebolu zomrel už tretí človek. Tridsaťšesťročný Jatte Asihu Abdulqudir pracoval pre Hospodárske spoločenstvo západoafrických štátov (ECOWAS) a mal na starosti protokolárne záležitosti. Práve on bol vraj vtedy najviac v blízkosti Libérijčana Patricka Sawyera, ktorý minulý mesiac dorazil na konferencii ECOWAS v Nigérii. Vtedy Sawyer ebolu do krajiny priviezol. Aj on smrtiacemu vírusu podľahol rovnako ako zdravotná sestra, ktorá ho ošetrovala. Podľa úradov sa v krajine doteraz ebolou nakazilo osem ľudí.

Ebola je vírusové ochorenie spôsobujúce vysokú horúčku a krvácanie. Nie je proti nemu žiadny schválený liek ani vakcína, takže úmrtnosť na ňu je vysoká. Vôbec prvýkrát sa vírus objavil v 70. rokoch v dnešnom Kongu. Posledná vážna epidémia v roku 2000 postihla Ugandu, kde sa nakazilo 425 ľudí. Polovica z nich zomrela.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #WHO #ebola #Svetová zdravotnícka organizácia #očkovacia látka