V Česku strácajú trpezlivosť s pirátmi

Od pondelka trvá v Česku celý týždeň veľká bezpečnostná akcia na cestách. Polícia tak reaguje na čoraz väčší počet obetí dopravných kolízií.

14.08.2014 07:48
debata

Veď, ako informoval portál IDnes.cz, za prvých sedem mesiacov roku si nehody na cestách vyžiadali 340 mŕtvych, čo je o 29 viac ako v rovnakom období minulého roku.

Veľký podiel na tragickej bilancii majú cestní piráti. A tak zodpovední strácajú s nimi trpezlivosť a plánujú pritvrdiť. Minister vnútra Milan Chovanec (ČSSD) a ministerka spravodlivosti Helena Válková (ANO) chcú z doterajšej akejsi výnimky – zhabanie vozidla vinníka – urobiť pravidlo.

Podľa portálu ČT24 si už obaja politici dali urobiť analýzu. Chcú konkrétne vedieť, aké verdikty vynášajú súdy. Ak vraj zistia, že platné zákony sú priveľmi mierne, tak ich chcú sprísniť. Analýza má zároveň spresniť, koľko bolo návrhov na zhabanie vozidla a v koľkých prípadoch súd vyhovel žiadosti polície.

„Ak zistíme, že súčasná legislatíva vyhovuje, tak netreba nič meniť. Hlavným cieľom je dostať týchto ľudí z áut,“ konštatoval minister Chovanec citovaný portálom ČT24. Pripomenul, že napríklad v Ústeckom kraji už súdy na návrh polície vozidlá vinníkov skonfiškujú a následne končia v policajných skladoch.

Podľa ministerky Válkovej častejšiemu postihu formou prepadnutia vozidla by mohlo prispieť napríklad rozhodnutie najvyššieho štátneho zástupcu ostatným žalobcom. Malo by obsahovať žiadosť, podľa ktorej by v oprávnených prípadoch dôsledne navrhovali uloženie spomínaného trestu.

Prax potvrdila, že súdy zriedka posielajú za mreže vodičov, ktorí si sadli za volant napriek zákazu riadiť motorové vozidlo. Napríklad v minulom roku v okrese Mělník až deväťdesiat percent takýchto vinníkov vyviazlo s podmienečným trestom. Pritom zákon v takomto prípade ráta až s dvojročným nepodmienečným trestom.

Na jar prichytili policajti napríklad mladíka, ktorý mal jedenásť zákazov riadiť vozidlo a pri pokuse policajtky zastaviť ho ju usmrtil. Poslednou kvapkou v pohári trpezlivosti polície a kompetentných úradov bol nedávny prípad z Prahy, kde mladý vodič zrazil na autobusovej zástavke mladú ženu, ktorej neposkytol pomoc a na následky zranení zomrela.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #dopravná nehoda #šoférovanie