Z Ruska vraj prešli na Ukrajinu obrnené transportéry, konvoj je pri hraniciach

Ruský humanitárny konvoj vo štvrtok dorazil bezprostredne k ukrajinským hraniciam. Takmer tri stovky vozidiel sa podľa ukrajinských médií zastavili v malej ruskej obci Doneck, ktorá leží vzdušnou čiarou len asi dva kilometre od hraníc. Po ceste je to osem kilometrov k hraničnému priechodu Izvaryne, ktorý je už niekoľko týždňov pod kontrolou východoukrajinských povstalcov.

14.08.2014 11:03 , aktualizované: 15.08.2014 09:00
konvoj, Rusko, Ukrajina Foto: ,
Ruský humanitárny konvoj je blízko ukrajinských hraníc.
debata (114)

Ako informovala ukrajinská agentúra UNIAN, moskovský korešpondent britského denníka Guardian oznámil, že bol svedkom vstupu ruskej vojenskej techniky na ukrajinskú pôdu. Osobitný spravodajca amerického The New York Times informoval o prítomnosti desiatok obrnených transportérov, bojových vozidiel pechoty a vojenských nákladných áut pri humanitárnom konvoji. UNIAN v noci zo štvrtka na piatok informoval, že ukrajinské ozbrojené sily preverujú, či skutočne došlo k prechodu hranice.

Podľa agentúry Reuters prešli na ruskú stranu hranice ukrajinskí pohraničníci, ktorí mali začať proces verifikácie dokladov humanitárneho konvoja.

Posádky ruských Kamazov pri hraniciach vo štvrtok podvečer začali budovať stanový tábor, kde podľa všetkého budú chcieť nocovať, napísala agentúra Unian. V ukrajinských médiách sa vo štvrtok šírili informácie, že konvoj sprevádzajú ruské bojové vrtuľníky a za ním sa k hraniciam blíži vojenská kolóna.

Konvoj vraj sprevádzajú ruské vojenské helikoptéry

Podľa informácie spravodajcu britského denníka The Daily Telegraph nad kolónou hliadkujú najmenej dva ruské vojenské vrtuľníky. Moskovská spravodajkyňa denníka The Financial Times Courtney Weaverová na Twitteri napísala, že ruský konvoj má vojenskú ochranu.

Podľa ukrajinských médií sú posádky nákladných vozidiel zostavené z demobilizovaných ruských výsadkárov. Dajú sa vraj spoznať podľa charakteristického tetovania. Weaverová uvádza, že vodiči vozidiel sa označujú za dobrovoľníkov, prípadne armádnych veteránov.

S obsahom svojho nákladu vraj obsluha ruských ťahačov nerobí žiadne tajnosti. Novinári smeli nahliadnuť do niekoľkých z nich, kde objavili balíky pohánky a spacie vaky.

Lavrov hovoril s Klimkinom o ceste konvoja

Na potrebu zaistenia bezpečnosti pre ruskú humanitárnu kolónu, ktorá na hraniciach čaká na vstup na Ukrajinu, vo štvrtok v telefonickom rozhovore upozornil svojho ukrajinského partnera Pavla Klimkina ruský minister zahraničia Sergej Lavrov.

Podľa agentúry ITAR-TASS zdôraznil, že bezpečnosť trasy konvoja musí zabezpečiť ako ukrajinská armáda, tak oddiely povstalcov.

Zástupca Červeného kríža rokuje o osude humanitárnej pomoci

Do Kyjeva a Moskvy vo štvrtok zamieril zástupca Medzinárodného výboru Červeného kríža (MVČK), aby tam rokoval o osude ruského konvoja. Laurent Corbaz, ktorý má v MVČK na starosti operácie v Európe a strednej Ázii, chce v metropolách Ruska a Ukrajiny zdôrazniť „prísne humanitárnu úlohu“ Červeného kríža a to, že dodávka pomoci ľuďom v núdzi nesmie byť spolitizovaná. Corbaz do Kyjeva a Moskvy mieri zo Ženevy.

Kolóna je zatiaľ v Rusku neďaleko hraníc s Ukrajinou, zatiaľ ale nie je jasné, kedy a kde vstúpi na ukrajinské územie. Medzitým Kyjev oznámil, že na východ krajiny, kde armáda bojuje s proruskými separatistami, vypraví vlastný humanitárny konvoj. Ostreľovanie hlási Luhansk aj Doneck.

„Otázku hraničných a colných procedúr musia obe strany ešte vyriešiť,“ uviedol vo vyhlásení MVČK. Laurent Corbaz, ktorý má v MVČK na starosti operácie v Európe a strednej Ázii, chce v metropolách Ruska a Ukrajiny zdôrazniť „prísnu humanitárnu úlohu“ Červeného kríža a to, že dodávka pomoci ľuďom v núdzi nesmie byť spolitizovaná. Corbaz do Kyjeva a Moskvy pricestuje zo Ženevy.

Ukrajina žiada preloženie nákladu na iné autá

Rusko a Ukrajina sa zrejme ešte stále nedohodli na podmienkach prekročenia hraníc. Kyjev napríklad žiadal preloženie nákladov z ruských kamiónov na „neutrálne“ vozidlá a tiež trvá na tom, že na rozdávanie pomoci budú dohliadať zástupcovia MVČK a Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe.

Medzitým ukrajinská vláda oznámila, že z Kyjeva, Dnepropetrovska a Charkova vypraví vlastné konvoje s humanitárnou pomocou pre Luhanskú oblasť. Podrobnosti o náklade ale podľa AP nespresnila.

Svoj vlastný konvoj chce na východ krajiny vypraviť aj podnikateľ Rinat Achmetov označovaný za najbohatšieho Ukrajinca. Potravinovej pomoci pre Doneck a Luhansk oblasť má byť najmenej 6-tisíc ton, teda zhruba trojnásobné množstvo v porovnaní s pomocou z Ruska. Náklad má rozdeľovať niekoľko kolón po stovke ťahačov.

Ostreľovanie Donecka pokračuje, armáda ovládla cestu k hraniciam

Východoukrajinským Doneckom vo štvrtok celý deň otriasali explózie delostreleckých granátov, ktoré dopadali na predmestia aj na centrum. Streľba ťažko poškodila dve donecké obchodné centrá a zasiahla niekoľko obytných domov. Explóziami je poškodený centrálny plynovod a elektrická rozvodná sieť. Priamy zásah hlási mestská nemocnica, kde tlaková vlna rozbila desiatky okien. O život podľa neúplných informácií prišli v Donecku dvaja ľudia.

Najtragickejší incident vo štvrtok zaznamenalo mesto Zuhres asi 40 kilometrov východne od Donecka. Po zásahu črepinami tam zahynulo 15 ľudí, z toho tri deti. Ďalších 19 ľudí bolo zranených. Podľa serveru Cenzor bola paľba vedená z povstaleckých pozícií.

Boje pokračovali aj v Luhansku

Boje vo štvrtok pokračovali aj v Luhanskej oblasti, kde armáda dokončuje obkľúčenie oblastného centra Luhansk. Za strategický úspech označuje ukrajinské velenie najmä štvrtkévé dobytie obce Novosvitlivka východne od Luhanska, ktorá leží na ceste spájajúcej mesto s ruskou hranicou.

Ovládnutie Novosvitlivky znamená, že žiadny humanitárny konvoj s pomocou pre obyvateľov Luhanska nemôže preniknúť do mesta mimo kontrolné posty ukrajinských ozbrojených síl. Týka sa to aj kolóny takmer troch stoviek ruských vozidiel, ktoré čakajú na prekročenie hraníc pri priechode Izvaryno. Ten kontrolujú od júla povstalcami. Cesta, ktorá vedie z Izvaryna do Luhanska, ale vedie práve cez Novosvitlivku.

Stratu tejto obce potvrdili aj povstalci na jednom zo svojich webových serverov. Pri bojových operáciách v Novosvitlivke údajne zahynulo dvadsať civilistov.

114 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #doneck #Ukrajina #Červený kríž #kríza na Ukrajine #Luhansk #humanitárny konvoj