Sýrska armáda dobyla kľúčové predmestie pri Damasku

Sýrske vládne jednotky získali kontrolu nad veľkou časťou kľúčového predmestia Máliha na východe Damasku. Informovali o tom svetové agentúry s odvolaním sa na sýrskych opozičných aktivistov aj sýrske štátne médiá.

14.08.2014 16:10
Baššár al-Assad, Sýria Foto: ,
Bašar Asad
debata (8)

Povstalci bojujúci proti režimu prezidenta Bašára Asada predmestie ovládali viac ako rok. Aktivisti už neuviedli, či išlo o povstalcov z islamistického hnutia Islamský štát, z frontu An-Nusra napojeného na hnutie al-Kajdá alebo z iných, umiernenejších frakcií.

Sýrska armáda sa vraj teraz snaží zlomiť zostávajúci odpor rebelov. Vojaci sa pokúšali predmestie ležiace asi 10 kilometrov od centra mesta dobyť v priebehu niekoľkých mesiacov trvajúcej ofenzívy, ktorá zahŕňala letecké údery aj delostreleckú paľbu. Predmestie Máliha má pre obe dve strany strategický význam, leží totiž blízko diaľnice vedúcej k damašskému letisku.

Aktivisti z exilovej opozičnej organizácie SOHR, ktorá situáciu monitoruje z Londýna, uviedli, že vládni vojaci podporení bojovníkmi z šiítského militantného hnutia Hizballáh vo štvrtok dobyli centrum Máliha. Boje vraj aj naďalej pokračujú.

Sýrska štátna televízia informovala, že armáda usmrtila „veľké množstvo“ teroristov v meste Máliha a ostatných ozbrojencov vytlačila na okraj obce. Asadov režim označuje všetkých povstalcov za teroristov.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #povstalci #Damask #Bašár al-Asad