Girkin-Strelkov opustil funkciu doneckého 'ministra obrany'

Ruský dôstojník Igor Girkin-Strelkov, ktorý bol údajne v stredu ťažko zranený počas bojových operácií na východe Ukrajiny, vo štvrtok požiadal o uvoľnenie z funkcie šéfa doneckých ozbrojencov. Oznámila to v tlačovej správe povstalecká agentúra Novorossija. Podľa zdrojov ruskej agentúry Interfax vodca proruského povstania zranený nie je, presunutý bol len na inú "dôležitú" prácu.

14.08.2014 18:05
Igor Girkin-Strelkov, Ukrajina Foto: ,
Igor Girkin-Strelkov
debata (42)

Strelkov, údajný plukovník ruskej vojenskej rozviedky, sa v očiach mnohých východoukrajinských extrémistov stal symbolom proruského povstania. Do čela doneckých vzbúrencov sa postavil hneď v počiatkoch ozbrojeného odporu a po neúspešnej obrane povstaleckej bašty Slavianska sa v júli presunul so svojím štábom do Donecka. Ten je teraz v pevnom obkľúčení ukrajinskej armády.

Strelkov vraj zranený nebol

Správu o Strelkovovom ťažkom zranení v stredu priniesla agentúra Novorossija, ale prakticky všetky ostatné povstalecké zdroje ju okamžite popreli. Označili ju za súčasť dezinformačnej kampane Kyjeva, ktorá má v radoch povstaleckých jednotiek vyvolať rozklad.

Štvrtková správa vzbúreneckej agentúry sa o Strelkovovom zdravotnom stave nezmieňuje. Uvádza len, že novým „ministrom obrany“ sa stal poľný veliteľ Vladimir Kononov. Podľa Interfaxu sa Strelkov teší dobrému zdraviu, dôvody jeho demisie ale agentúra neoznámila.

Strelkov je počas posledných siedmich dní tretím povstaleckým vodcom, ktorý svoju funkciu opustil. Minulý štvrtok oznámil rezignáciu „premiér“ doneckej povstaleckej vlády Alexandr Borodaj, vo štvrtok údajne zo zdravotných dôvodov podal demisiu šéf samozvanej Luhanskej ľudovej republiky Valerij Bolotov.

42 debata chyba
Viac na túto tému: #doneck #Ukrajina #Luhansk #Igor Girkin-Strelkov