Obama: Polícia by mala byť po zastrelení černocha otvorená

Polícia v štáte Missouri by mala byť v prípade zastreleného černošského mladíka k verejnosti otvorená. Vyhlásil to vo štvrtok americký prezident Barack Obama, ktorý zároveň vyzval na upokojenie emócií vo Fergusone, kde už piaty deň prebiehajú pouličné nepokoje. Miestne úrady odmietli oznámiť meno policajta, ktorý v sobotu smrteľne zranil neozbrojeného Michaela Browna, a ktorého identitu chcú účastníci protestov poznať. Hackeri tvrdia, že meno poznajú.

14.08.2014 22:50
USA, polícia, St. Louis, černoch Foto: ,
V nedeľu sa uskutočnilo pietne zhromaždenie na pamiatku 18-ročného Michaela Browna, akcia ale rýchlo prerástla do nepokojov.
debata (9)

Osemnásťročný Brown bol vo Fergusone, ktorý je predmestím St. Louis, zastrelený minulú sobotu po potýčke s policajtom. Úrady odvtedy niekoľkokrát zopakovali, že meno strelca nezverejnia, najmä vraj z obáv o jeho bezpečnosť. „Keď sa niečo také stane, majú miestne úrady povinnosť byť otvorené ohľadom vyšetrovania a toho, ako chránia ľudí,“ vyhlásil na štvrtkovom brífingu šéf Bieleho domu. Akékoľvek násilie zo strany polície voči súčasným protestom vo Fergusone je podľa neho neospravedlniteľné, rovnako ako násilie namierené proti polícii.

Hackerská skupina Anonymous pohrozila, že zverejní osobné údaje strelca. Jeho meno sa už v utorok objavilo na Twitteri, avšak hovorca prokuratúry v St. Louis povedal, že toto meno nie je správne. „Nedovolíme Anonymous ani iným občianskym skupinám nútiť nás k niečomu, čo nechceme urobiť,“ povedal hovorca.

Proti nezaujatosti prokurátora černosi namietajú

Prípadom zastrelenia Michaela Browna sa zaoberá úrad prokurátora Boba McCullocha. Demonštranti a černošské obyvateľstvo Fergusone tvrdí, že policajti, ktorých väčšina sú belosi, nemajú záujem incident riadne vyšetriť.

McCulloch je podľa agentúry Reuters v úrade 23 rokov a sľúbil, že prípad bude posudzovať nezaujato. Demonštrujúci a Brownovi príbuzní si už ale zistili, že prokurátorov otec bol policajtom a bol zabitý v službe, keď bol McCulloch ešte dieťa. Nepovažujú ho preto za nestranného a žiadajú výmenu prokurátora. „Ja McCullochovi nedôverujem, jeho otca zabil černoch,“ povedal aktivista Anthony Shahid, ktorý organizoval jeden z protestov. Hovorca prokuratúry povedal, že McCulloch podobné prípady riešil už v minulosti a vždy bol spravodlivý.

Obama vyhlásil, že chce dohliadnuť na transparentné a otvorené vyšetrenie incidentu. O najnovšom vývoji prípadu ho vraj informuje minister spravodlivosti Eric Holder, s ktorým ho prezident mieni konzultovať aj v najbližších dňoch. Okrem ministerstva vraj Obama požiadal o vyšetrenie udalosti aj FBI.

Pietna spomienka prerástla do demonštrácií

Proti demonštrantom, ktorí sa zišli v stredu večer, musela polícia zasahovať slzotvorným plynom. Išlo o štvrtý deň protestov a do ulíc vyšlo asi 350 ľudí. Zadržaní a neskôr opäť prepustení boli dvaja novinári z Washington Post a z Huffington Post. „Polícia by nemala šikanovať alebo zatýkať novinárov, ktorí robia svoju prácu,“ odkázal strážcom zákona do Fergusona Obama.

V nedeľu sa vo Fergusone uskutočnilo pietne zhromaždenie na pamiatku zastreleného chlapca, akcie ale rýchlo prerástli do nepokojov. Rozzúrený dav rabovali obchody, ničil zaparkované autá a zapálil budovu v areáli čerpacej stanice.

Policajný zbor vo Ferguson má 53 členov, z nich len tri sú černosi, pritom černošské obyvateľstvo tvoria dve tretiny z 21-tisíc občanov tejto štvrti.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #Barack Obama #černosi #St. Louis