Údajný vpád ruských obrnencov na Ukrajinu vyvolal obavy svetových lídrov

OSN po údajnej streľbe do ruských obrnencov na Ukrajine vyzvala na urýchlené riešenie konfliktu na východe krajiny.

15.08.2014 09:20 , aktualizované: 21:17
Ukrajina, humanitárna kolóna, Rusko, vojaci,... Foto: ,
Ukrajinská kolóna bojových vozidiel na ceste do Doneckého regiónu.
debata (650)

Vážne znepokojenie nad vývojom vyjadril britský premiér David Cameron a francúzsky prezident François Hollande vyzval Moskvu na rešpektovanie územnej celistvosti Ukrajiny.

Kremeľ, ktorý incident na východe Ukrajiny popiera, medzitým informoval, že sa v Rusku stretli šéfovia kancelárií ruského a ukrajinského prezidenta.

Kým svet sleduje cestu kontroverzného ruského konvoja s humanitárnou pomocou na východ Ukrajiny, z Kyjeva prišla znepokojujúca správa o tom, že ukrajinské delostrelectvo zničilo časť kolóny ruských ozbrojených vozidiel, ktoré údajne v noci prenikli na ukrajinské územie.

O údajnom vpáde obrnencov telefonicky hovoril prezident Ukrajiny Petro Porošenko s britským premiérom Cameronom. Ten v rozhovore vyhlásil, že je informáciami o vpáde ruských vozidiel „vážne znepokojený“. Obaja sa podľa Cameronovho hovorcu zhodli, že Kremeľ „nesmie používať humanitárny konvoj ako zámienku k ďalším provokáciám“.

Britské ministerstvo zahraničia si predvolalo na vysvetlenie ruského veľvyslanca v Londýne Alexandra Jakovenka. Francúzsky prezident Hollande vyzval Rusko na „rešpektovanie územnej integrity Ukrajiny“.

Prezidentov Ruska a Ukrajiny vyzval na podniknutie všetkých nevyhnutných krokov, ktoré by zabránili eskalácii konfliktu. Vladimír Putin a Petro Porošenko sa podľa neho majú vrátiť k „duchu dialógu“ z ich prvého stretnutia pri príležitosti osláv 70. výročia vylodenia spojencov v Normandii 6. júna.

Informáciu médiám o ruskej invázii potvrdil aj generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen. „Uplynulú noc sme zaznamenali ruský vpád, prekročenie ukrajinskej hranice,“ vyhlásil Rasmussen v Kodani. Ruské ministerstvo obrany to naopak popiera. „Žiadne ruské vojenské kolóny neprekročili rusko-ukrajinskú hranicu ani v noci, ani počas dňa,“ tvrdí ministerstvo.

Podľa OSN informácie o vpáde kolóny obrnených vozidiel a ich čiastočnom zničení zvýrazňujú „naliehavú potrebu okamžitého uvoľnenia a riešenia konfliktu dialógom“. „Vieme o správach z Ukrajiny, ktoré nemôžeme nezávisle overiť, a budeme súvisiaci vývoj veľmi pozorne sledovať,“ povedal novinárom hovorca OSN Farhan Hak.

V nedeľu majú o situácii na Ukrajine rokovať v Berlíne ministri zahraničia Ukrajiny Pavlo Klimkin, Ruska Sergej Lavrov, Nemecka Frank-Walter Steinmeier a Francúzska Laurent Fabius, oznámil v piatok Klimkin na Twitteri.

V Rusku počas dňa podľa Kremľa rokovali „o širokej škále otázok“ šéfovia kancelárií ruského a ukrajinského prezidenta, Sergej Ivanov a Boris Ložkin. Okrem iného vraj hovorili práve o formáte plánovaných nedeľňajších rozhovorov medzi šéfmi diplomacií v nemeckej metropole.

Ukrajina sa s Ruskom dohodla na dodávke humanitárnej pomoci

Ukrajina dohodla s Ruskom podmienky distribúcie humanitárnej pomoci, oznámilo to v Kyjeve ukrajinské ministerstvo zahraničia. Všetok náklad bude rozdeľovať výhradne Červený kríž, colné odbavenie a kontrolu nákladu na hraniciach zaistí ukrajinská pohraničná služba. (Viac v článku…)

Ukrajinskí pohraničníci začali prehliadku ruského konvoja

Ukrajinskí pohraničníci sa v piatok vydali za hranice do Ruska, aby začali kontrolu humanitárneho nákladu, ktorý chce ruská kolóna previezť do Luhanska. Oznámila to agentúra Reuters s odvolaním sa na hovorcu pohraničnej hliadky.

Podľa hovorcu Andrija Demčenka sa ukrajinskí pohraničníci dostavili na ruskú stranu hraníc vo veľkom počte. Ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie, ktoré v noci na utorok konvoj vypravilo, naložilo údajne do kamiónov dvetisíc ton potravín, balenej vody, liekov, zdravotníckeho materiálu a spacích vakov.

Podrobnú prehliadku nákladu si ukrajinská strana kládla ako podmienku vstupu kolóny na ukrajinské územie. Podrobnosti prevozu humanitárneho nákladu dohadoval vo štvrtok v Kyjeve a v Moskve vedúci európskych a stredoázijských operácií Medzinárodného výboru Červeného kríža Laurent Corbaz.

Konvoj mal pôvodne vojsť na ukrajinské územie severnejšie, na jednom z prechodov v Charkovskej oblasti. Keď ale Kyjev trval na prekládke nákladu na ukrajinská vozidlá a nákladné autá Červeného kríža, ruská kolóna zmenila smer a zamierila na juh.

Prejsť hranice chce na prechode Izvaryne, ktorý už niekoľko týždňov kontrolujú povstalci. Prítomnosť ukrajinských pohraničníkov na ruskej strane hraníc znamená, že museli prejsť povstaleckým územím.

Kedy sa ruský konvoj na cestu do Luhanska vydá, nie je zatiaľ jasné.

Kyjev oznámil začatie oslobodzovacej operácie v Donecku a Luhansku

Ukrajinská armáda oznámila začiatok oslobodzovacích bojov v Donecku a Luhansku. Podľa hovorcu protipovstaleckej operácie dokončili prípravu likvidácie „teroristov“ a vlastná operácia sa začala. Neskončí sa v priebehu jedného alebo dvoch dní, o jej „pozitívnych dôsledkoch“ bude vraj ukrajinské velenie informovať. Bližší termín ukončenia operácie odmietol armádny hovorca Andrij Lysenko uviesť.

Ruskí vojaci na ceste asi 30 kilometrov od... Foto: SITA/AP, Pavel Golovkin
Ukrajina, Rusko, armáda, vojaci, tank, humanitárny konvoj, povstalci, separatisti Ruskí vojaci na ceste asi 30 kilometrov od Ukrajinskej hranice pri Rostove.

„Zatiaľ bola ešte len skončená príprava pre oslobodenie oboch miest,“ vyhlásil. „Nie je to záležitosť jedného alebo dvoch dní. Boli vypracované plány obkľúčenia a blokovania dodávok čerstvých síl a výzbroje. Operácia sa začala. O jej pozitívnych následkoch budeme informovať,“ povedal Lysenko bez ďalších podrobností.

Podľa očitých svedkov bol v piatok dopoludnia v obkľúčenom Donecku pokoj, čiastočne fungovala mestská doprava. Popoludní bolo ale mestské centrum vystavené zatiaľ najsilnejšiemu ostreľovaniu. Podľa Lysenka stred mesta ostreľovali povstalci z raketometov umiestnených na námestí pred hlavnou doneckou stanicou. Vzbúrenci naopak z útoku obviňujú armádu.

Správy o obetiach zatiaľ nie sú k dispozícii. Spravodajský server Cenzor uviedol, že armáda sťahuje k Donecku ďalšiu ťažkú ​​bojovú techniku​​. V časti Makijivka na severovýchode mesta rozmiestnili vojaci päť samohybných diel.

Oddiely proruských vzbúrencov sa v noci pokúsili znovu ovládnuť strategické cesty vedúce od ruských hraníc do obliehaného Luhanska, po ktorých má údajne do mesta dopraviť humanitárnu pomoc ruský konvoj. Oznámil to ukrajinský armádny analytik Dmytro Tymčuk. Protiútok podľa neho vzbúrenci viedli na niekoľkých miestach, výpadovka k hraniciam však zostala pod kontrolou ukrajinskej armády.

Hlavným strategickým cieľom povstalcov je teraz podľa Tymčuka opevniť sa v pohraničných regiónoch a pripraviť ústupové cesty na ruské územie. „Na hraniciach chcú vybudovať svoju poslednú pevnosť, ktorá im umožní získať zásoby z Ruska a v prípade potreby uniknúť na ruské územie,“ dodal.

650 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #povstalci #Ukrajina #vojsko #kríza na Ukrajine #Luhansk #humanitárny konvoj #ruská armáda