Príchod ruskej humanitárnej pomoci východnej Ukrajine viazne

Rusko a Ukrajina dosiahli dohodu o preprave ruského humanitárneho nákladu na východ Ukrajiny. Optimistické správy o tejto dohode ale neskôr zatienili informácie o sporoch pri colnej kontrole a najmä o prudkých bojoch v obkľúčenom východoukrajinskom Donecku.

15.08.2014 14:01 , aktualizované: 16:51
Ukrajina, humanitárna kolóna, Rusko, vojaci,... Foto: ,
Vodič humanitárneho auta ukazuje časť obsahu nákladu - kondenzované mlieko.
debata (97)

V Bruseli medzitým o ukrajinskej kríze rokujú ministri zahraničia EÚ, ktorých zasadnutie predznamenali správy o prechode kolóny ruských bojových vozidiel na ukrajinské územie. Európski diplomati protestujú, rovnako ako velenie NATO.

Pohraničnú a colnú kontrolu humanitárneho nákladu a vybavenie formálnych náležitostí vykonajú podľa dosiahnutej dohody ukrajinské orgány v súčinnosti s Medzinárodným výborom Červeného kríža (MVČK) a Organizáciou pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), uvádza sa vo vyhlásení ukrajinského ministerstva zahraničia.

Rusko ponesie podľa Kyjeva zodpovednosť za to, že sa „teroristi“ kontrolujúci situáciu v niektorých častiach Luhanskej oblasti nebudú uchyľovať k provokáciám proti personálu MVČK.

Ruský humanitárny konvoj čaká na hraniciach. Foto: SITA/AP, Pavel Golovkin
Ukrajina, humanitárna kolóna, Rusko, konvoj, vojaci, červený kríž Ruský humanitárny konvoj čaká na hraniciach.

Kamióny sú vraj poloprázdne

Podľa západných novinárov prítomných na mieste sú ruské kamióny poloprázdne. Novinárom sa vraj dostalo vysvetlenie, že vo vozidlách musí byť dostatok voľného miesta pre prípad, že sa niektorý z ťahačov pokazí a bude potrebné náklad preložiť.

Colné odbavenie navyše podľa Červeného kríža viazne. Colné procedúry stále nedokončili, pretože kyjevské úrady starostlivo skúmajú, či náklad je „prísne humanitárnej povahy“. Podľa vedenia Červeného kríža je ale tento proces potrebné čo najviac urýchliť.

O trase humanitárnej kolóny ani o termíne jej odchodu z ruského pohraničia sa dokumenty MVČK nezmieňujú. Podľa ukrajinských novinárov musí konvoj prejsť cestu spájajúcu hranicu s Luhanskom, tú v minulých dňoch po tvrdých bojoch dostala pod kontrolu ukrajinská armáda.

Ťažké boje v piatok pokračovali aj v Donecku, na jeho centrum údajne s mimoriadnou intenzitou dopadali delostrelecké granáty. Velenie protipovstaleckej operácie oznámilo, že v Donecku a v Luhansku bola spustená vlastná „oslobodzovacia operácia“, ktorej cieľom je vyhnať z oboch miest oddiely separatistov. Z útoku na donecké centrum však armádne velenie obvinilo povstalcov.

Ministrov zahraničia EÚ znepokojuje situácia na východe Ukrajiny

Do Bruselu sa medzitým zišli ministri zahraničia únie, ktorí majú okrem krízy v Iraku rokovať aj o situácii na Ukrajine. Viacero ministrov vyjadrili znepokojenie nad správami britskej tlače, podľa ktorých v noci z Ruska na Ukrajinu prenikla kolóna ruských bojových vozidiel.

Rozruch dnes vyvolalo vyhlásenie maďarského premiéra Viktora Orbána, podľa neho sú protiruské sankcie v rozpore so záujmami Maďarska a poškodzujú ho viac než Rusko. Orbán sa tak pridal k ďalším dvom vrcholným politikom krajín takzvanej višegrádskej štvorky (Česko, Slovensko, Poľsko a Maďarsko), ktorí reštrikcie kritizovali. Český prezident Miloš Zeman označil používanie sankcií za nezmyselné a neúčinné a vyzval EÚ k odškodnenie slovenských exportérov.

Sankcie podľa premiéra Roberta Fica poškodia aj Slovensko. Prezident Andrej Kiska naopak sankcie obhajoval s tým, že obchodné záujmy nesmú byť nadradené základným hodnotám slobody a demokracie.

97 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #humanitárny konvoj