Vírusy sú vo svojej podstate veľmi náročným protivníkom

"Dúfajme, že opatrenia WHO v súvislosti s ebolou obmedzia počet nakazených ľudí, ktorí by sa mohli dostať do Európskej únie či inde,“ povedal Derek Gatherer z Fakulty zdravotnej starostlivosti a medicíny na Lancasterskej univerzite v Británii.

16.08.2014 12:00
debata (1)

Podľa odborníka lieky ako Zmapp bude možné vo väčšej miere využiť až o niekoľko rokov.

Šírenie eboly pokračuje. Reaguje svet správne?
Za existujúcich okolnosti robíme, čo sa dá. Ešte nikdy sme sa nestretli s takou veľkou nákazou eboly. Takže naše kroky sú pochopiteľne založené na tom, čo sme proti ochoreniu robili v minulosti. To znamená využite karantény, sledovanie ľudí, ktorí prišli do kontaktu s chorobou, či vzdelávanie v oblasti hygieny. Robíme to však v oveľa väčšej miere ako v minulosti.

Je pravdepodobné, že ebola sa dostane mimo regiónu západnej Afriky do ďalších krajín?
Je dobré, že Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odporučila sledovanie teploty a vypĺňanie dotazníkov pre pasažierov na letoch z troch najviac postihnutých štátov – Guiney, Sierry Leone a Libérie. Dúfajme, že to obmedzí počet nakazených ľudí, ktorí by sa mohli dostať do Európskej únie či inde. Čo sa týka ďalších krajín v Afrike, najviac ohrozené sú susedné štáty. Nigéria už, samozrejme, hlási prípady. Došlo k nim pri kontakte s nakazeným, ktorý prišiel do krajiny. Zdá sa však, že nákaza je na vrchole. K všetkým deviatim prípadom eboly došlo v nemocnici. Nie je dôvod domnievať sa, že ochorenie v Nigérii divoko prepukne. Tento štát je však v regióne výnimkou.

Prečo?
Nigéria má prostriedky, ako žiadna iná krajina v oblasti. Menšie štáty Togo, Benin, Pobrežie Slonoviny a Ghana sú oveľa zraniteľnejšie. Som si istý, že WHO ich veľmi pozorne sleduje.

Ako môže pomôcť liek Zmapp alebo podobná liečba?
Pri súčasnej nákaze je to len experimentálna liečba. Nič viac. Použili sme ju pri malom počte pacientov, ktorí by v inom prípade takmer s istotou zomreli. Až v budúcnosti, keď budeme bojovať s ďalšou nákazou, sa dá predpokladať, že Zmapp alebo iné podobné lieky dokážeme nasadiť vo väčšej miere. Najprv musíme urobiť kompletné klinické testy. Vyžiada si to niekoľko rokov.

Z akého dôvodu je to také zložité?
Čo sa týka vírusových ochorení ako ebola, vždy sme s nimi mali väčší problém, ako s chorobami, ktoré spôsobujú baktérie. Vírusy sa vyvíjajú oveľa rýchlejšie. Predstavujú akýsi pohyblivý terč pre vakcíny a lieky. Sú menšie, čo sa týka veľkosti ich genómu. Preto je aj pre liek zložitejšie zasiahnuť cieľ. Máme veľmi málo účinných antivírusových liečiv dokonca aj v prípade takého bežného ochorenia, ako je chrípka. Vírusy sú vo svojej podstate veľmi náročným protivníkom.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #vírus #medicína #ebola