Lekári bez hraníc: Epidémia eboly bude pod kontrolou do pol roka

Kým sa podarí dostať súčasnú epidémiu eboly v západnej Afrike pod kontrolu, prejde asi šesť mesiacov. Odhadla to v piatok organizácia Lekári bez hraníc (MSF). Postihnuté oblasti vraj vyzerajú, ako by tamojšie krajiny boli vo vojnovom stave.

15.08.2014 15:30
ebola Foto: ,
Transparent, ktorý varuje ľudí pred nebezpečným šírením vírusu ebola, visí na ulici v Monrovii, v hlavnom mesta Libérie.
debata

Je potrebná väčšia pomoci od Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) a viac zdravotníckych expertov. Na tlačovej konferencii v Ženeve to povedala medzinárodná prezidentka Lekárov bez hraníc Joanne Liuová, ktorá sa vrátila z desaťdňovej návštevy z oblasti zasiahnutej ebolou.

„Ak nestabilizujeme situáciu v Libérii, nebudeme schopní stabilizovať ani celú tú oblasť. Podľa môjho názoru by sme mohli chorobu zvládnuť počas nasledujúcich šiestich mesiacov,“ uviedla Liuová.

Ebola je vírusové ochorenie spôsobujúce vysokú horúčku a krvácanie. Nie je proti nemu žiadny oficiálne schválený liek ani vakcína, takže úmrtnosť je vysoká. Od marca si už epidémia vyžiadala 1 069 životov. Najviac jej sú postihnuté západoafrické štáty Libéria, Guinea a Sierra Leone.

debata chyba
Viac na túto tému: #WHO #epidémia #ebola #Lekári bez hraníc (MSF)