Izraelská vláda rokuje o prímerí, vraj sa črtá kompromis

Už druhýkrát za 24 hodín rokovala dopoludnia v Tel Avive izraelská vláda vedená premiérom Benjaminom Netanjahuom. Témou stretnutia bolo rokovanie o dlhodobejšom pokoji zbraní medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas.

15.08.2014 19:28
debata

Podľa posledných informácií izraelských i arabských médií sa už začína medzi znepriatelenými stranami rysovať kompromis. V oblasti teraz až do pondelka platí dohodnuté päťdňové prímerie, v podvečer však Palestínčania izraelskú armádu obvinili z jeho porušenia. Izrael to odmieta.

Palestínska delegácia už sa nechala počuť, že sa do Káhiry k ďalšiemu kolu rokovaní vráti v sobotu večer, aby sa rozhovory mohli začať v nedeľu. V sobotu v noci by mali do Egypta doraziť aj Izraelčania.

Palestínske ministerstvo vnútra však Izrael obvinilo, že prímerie porušuje. Izraelskí vojaci vraj v podvečer strieľali cez hranice na východnú časť mesta Chán Júnis. Izraelská armáda tvrdenie Palestínčanov odmietla, nemá o takomto incidente žiadne informácie.

Každá zo strán má pre dosiahnutie trvalejšieho prímeria niekoľko požiadaviek. Palestínčania zdôrazňujú najmä uvoľnenie blokády pásma Gazy. Chcú taktiež vybudovanie prístavu a letiska v enkláve a prepustenie palestínskych väzňov. Izrael zasa požaduje demilitarizáciu pásma Gazy.

Ako uviedol izraelský denník Jerusalem Post, Palestínčania údajne už súhlasili s tým, že rokovania o prístave a letisku odložia zatiaľ na neskôr, čo by mohlo znamenať rysujúci sa kompromis. Tiež izraelský minister životného prostredia Amir Perec ráno vyhlásil, že sa židovský štát nachádza „uprostred záverečných fázach rokovaní, teda tých najdôležitejších fáz­.“

Okrem vyjednávania o prímerí izraelské médiá v posledných dňoch značne komentujú údajné zhoršenie vzťahov medzi židovským štátom a jeho doteraz najväčším spojencom – Spojenými štátmi. Americký denník Wall Street Journal vo štvrtok uviedol, že americká administratíva zatiaľ pozastavila predaj rakiet Hellfire, ktoré sa používajú z bojových vrtuľníkov Apache.

O ich dodávku Izrael žiadal počas nedávnej ofenzívy v pásme Gazy. Denník tiež napísal, že Biely dom bol z izraelskej operácie v Gaze vážne pobúrený najmä kvôli veľkému množstvu civilných obetí.

Ako potvrdili denníku Haarec nemenovaní izraelskí predstavitelia, medzi oboma stranami prebiehajú teraz intenzívne debaty s cieľom vrátiť situáciu opäť do normálu a súčasnú krízu vyriešiť. V stredu popoludní si telefonovali dokonca prezident Barack Obama s premiérom Netanjahuom a následne aj ministri obrany Chuck Hagel a Moše Jaalon. Telefonáty vraj prebehli z izraelskej iniciatívy. Iní zástupcovia židovského štátu naopak denníka Jerusalem Post oznámili, že žiadna kríza vôbec neexistuje.

Zatiaľ zrušený predaj rakiet komentoval aj bývalý premiérov bezpečnostný poradca Jaakov Amidror. Ako uviedol, Izrael je natoľko silný, že môže s Hamasom bojovať aj bez amerických rakiet. Židovský štát získava od USA každý rok vojenskú pomoc za miliardy dolárov. Napríklad všetky izraelské bojové lietadlá aj niektoré vysoko presné zbrane sú americkej výroby, dodal.

debata chyba