Černošský mladík zastrelený v St. Louis vraj prepadol obchod

Černošský mladík Michael Brown, ktorého minulý víkend v americkom predmestí St. Louis Ferguson zastrelil policajt, bol podozrivý z lúpeže v miestnom obchode, ktorej sa mal dopustiť tesne pred svojou smrťou.

16.08.2014 10:10
St. Louis, Ferguson, černoch, zastrelený,... Foto: ,
Incident vo fergusonskom obchode.
debata (1)

Prepadnutie zachytili zábery bezpečnostných kamier, ktoré v sobotu zverejnila americký tlač. Policajt, ktorý Browna zastrelil, ale podľa všetkého o lúpeži nevedel. Incident vyvolal vo Fergusone nepokoje, demonštrácie proti policajnej brutalite sa počas týždňa rozšírili aj do ďalších amerických miest.

Neozbrojeného Browna zabil dvadsaťosemročný strážnik Darren Wilson. Podľa polície došlo k potýčke medzi Wilsonom, Brownom a jeho nemenovaným spoločníkom a policajt bol zranený. Niektorí svedkovia tvrdia, že Brown začal utekať, iní ľudia vyhlasujú, že dal ruky nad hlavu, polícia zase, že sa snažil Wilsonovi vziať zbraň.

Sled osudových udalostí je ale doteraz nejasný a informácie, ktoré zverejňuje miestna polícia, incident skôr zahmlievajú, napísala agentúra Reuters. Ukazuje sa totiž, že policajt Wilson v čase streľby na Browna o údajnom lúpežnom prepadnutí nič nevedel.

Šéf fergusonských policajtov Tom Jackson v piatok na tlačovej konferencii oznámil, že Wilson černošského mladíka napomínal za chôdzu vo vozovke. „Kráčal uprostred cesty a blokoval dopravu. To je všetko,“ povedal Jackson.

Kusé a zmätené policajné informácie, rovnako ako skutočnosť, že miestny policajný zbor tvoria takmer samí belosi, vyvoláva v meste silné napätie. Aj v noci na sbotu vo Fergusone ľudia demonštrovali proti postupu polície. Na rozdiel od predchádzajúcich dní sa ale protesty zaobišli bez násilných incidentov.

Príbuzní zastreleného chlapca podľa BBC pripúšťajú, že Brown „nebol bezúhonný“ a lúpeže sa zrejme dopustil. Postup polície je ale podľa nich vedený snahou „ospravedlniť vraždu, ktorá bola fakticky popravou“.

Na nedeľu miestni aktivisti pripravujú ďalšiu protestnú akciu, do ktorej sa zapoja aj členovia Brownovej rodiny. Organizátori demonštrácie vyzývajú obyvateľov Fergusonu, aby počas akcie zachovali pokoj a poriadok.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #demonštrácie #vražda #policajt #St. Louis #černoch #zastrelený