Holanďan kvôli udalostiam v Gaze vrátil izraelské ocenenie

Holanďan ocenený Izraelom za záchranu židovského dieťaťa za nacistickej okupácie vrátil na protest postupu Izraela v Gaze medailu udeľovanú s titulom Spravodlivý medzi národmi. Deväťdesiatjedenročný Henk Zanoli sa tak rozhodol, pretože v bojoch v Gaze stratil šesť príbuzných.

16.08.2014 10:50
debata (3)

Jeruzalemské múzeum holokaustu jemu a jeho matke odovzdalo ocenenie v roku 2011 za to, že v rokoch 1943 až 1945 ukrývali židovské dieťa, ktorého rodičia zomreli v táboroch smrti.

Zanoli vrátil medailu izraelskému veľvyslancovi s listom, v ktorom oznamuje, že sa k tomuto kroku rozhodol so smútkom v srdci. Pripisuje Izraelu smrť šiestich členov rodiny manžela svojej pranetere Angelique Eijpeovej. Táto holandská diplomatka je vydatá za ekonóma Ismáíla Ziáda, ktorý sa narodil v pásme Gazy. „Byt jeho rodiny v utečeneckom tábore Búrajdž bombardovali 20. júla izraelské vojenské lietadlá,“ napísal Zanoli v liste, ktorý uverejnili izraelské aj holandské denníky.

Zanoli napísal, že jeho rodina má za sebou vojnovú tragédiu – otca stratil v koncentračnom tábore Mauthausen, švagra nacisti zabili, židovskú švagrinú deportovali a rodina ju už nikdy nevidela.

„Je šokujúce a tragické, že teraz, o štyri generácie neskôr, čelí naša rodina zabíjaniu blízkych v Gaze, vraždám páchaným Izraelom. Keby som si ponechal túto medailu udelenú izraelským štátom, urazil by som pamiatku svojej odvážnej matky a tých členov svojej rodiny, ktorí prišli o blízkych v Gaze,“ napísal muž.

Izrael začal začiatkom júla ofenzívu proti pásmu Gazy, aby zastavil raketovú paľbu radikálneho Hamasu. O život prišlo takmer dvrtisív Palestínčanov, z ktorých väčšina boli civilisti. Na strane Izraela je takmer 70 mŕtvych.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Palestína #ocenenie #holokaust #židia #Pásmo Gazy #Spravodlivý medzi národmi