SBU: Malajzijské lietadlo mohli zostreliť ukrajinskí dezertéri

S novou verziou o okolnostiach pádu malajzijského lietadla, ktoré v polovici júla po zásahu raketou spadlo na východe Ukrajiny, v sobotu prišla ukrajinská kontrarozviedka SBU. Stroj, na palube ktorého zahynulo 298 ľudí, podľa SBU mohli zostreliť ukrajinskí vojaci, ktorí po marcovej ruskej anexii Krymu prebehli na ruskú stranu.

16.08.2014 14:45
vrak, Malajzijské lietadlo, havária, Ukrajina,... Foto: ,
Vrak lietadla pri dedine Rozsypne.
debata (208)

Podľa analýz ukrajinských expertov možno považovať za vylúčené, že protilietadlový systém Buk, ktorým bol malajzijský boeing zrejme zostrelený, obsluhovali ozbrojenci z radov miestneho ruskojazyčného obyvateľstva. „Ani žiadne krátkodobé kurzy by im nepomohli. Na obsluhu takejto zbrane je potrebný nielen profesionálny výcvik, ale aj skúsenosť z cvičnej streľby,“ napísala agentúra Unian s odvolaním sa na zdroje z SBU.

Ukrajinskí vyšetrovatelia vraj preverujú niekoľko verzií. „Je medzi nimi aj verzia, podľa ktorej ukrajinskí vojenskí špecialisti, ktorí zostali na území okupovaného Krymu, prebehli k ruskej armáde,“ píše Unian. O tomto variante podľa agentúry hovoril nedávno v kyjevskej televízii zástupca riaditeľa SBU Viktor Jahun.

Pri krymskom meste Jevpatorija je podľa Jahuna cvičná strelnica, kde sa pravidelne konali manévre jednotiek ukrajinskej armády a jednotiek protivzdušnej obrany. Práve tam bola dislokovaná jednotka určená na obsluhu systémov Buk. „Nie je vylúčené, že z niektorých jej príslušníkov sa stali páchatelia,“ konštatoval Jahun.

Vyšetrovanie príčin katastrofy sa na mieste pádu lietadla kvôli pokračujúcim bojom prakticky zastavilo. Čierne skrinky, obsahujúce záznam letových dát a palubnej komunikácie, analyzujú experti v britskom Farnborough. Podľa ukrajinských novinárov v uplynulom týždni odoslali predbežné výsledky svojej práce do Holandska a Malajzie. Výsledky ich skúmania majú byť zverejnené v septembri.

208 debata chyba
Viac na túto tému: #ozbrojenci #Boeing #proruskí ozbrojenci #SBU #zostrelené malajzijské lietadlo