V Tripolise vypukli nové boje, do mesta sa chystá vyslanec OSN

Medzi znepriatelenými milíciami v líbyjskej metropole Tripolis prepukli v sobotu opäť ťažké boje. Španielsky diplomat Bernardino León, ktorý sa má 1. septembra ujať funkcie osobitného vyslanca OSN pre Líbyu, v sobotu povedal, že má v pláne navštíviť Tripolis už budúci týždeň, aby sa tu pokúsil dohodnúť medzi skupinami ozbrojencov prímerie. Boje medzi milíciami ochromujú Tripolis už asi mesiac.

16.08.2014 19:30
Líbyia, Tripolis Foto: ,
Demonštranti v Tripolise.
debata (8)

Od skorého rána bolo z oblasti medzinárodného tripoliského letiska a niektorých obytných štvrtí počuť paľbu z diel a odpaľovanie rakiet Grad, napísala agentúra Reuters. Väčšina bojov sa sústreďuje okolo letiska, ktoré od zvrhnutia režimu Muammara Kaddáfího v roku 2011 ovládajú milície z mesta Zintán juhozápadne od Tripolisu.

Rivali z islamistických milícií z Misuráty východne od metropoly ich ale chcú z Tripolisu vytlačiť a ich útoky spustili pred mesiacom najhoršie strety v krajine od povstania z roku 2011.

Ozbrojenci, ktorí sa podieľali na zvrhnutí Kaddáfího, sa teraz odmietajú podriadiť centrálnej vláde a snažia sa obsadiť a udržať jednotlivé regióny. Okrem Tripolisu sa tvrdo bojuje aj v druhom najväčšom meste Benghází na východe krajiny.

Za posledný mesiac bojov prišlo v Líbyi o život viac ako 200 ľudí, tisíce ďalších utiekli za hranice. Mnoho štátov evakuovalo svojich občanov a diplomatický personál.

Líbyjský parlament, ktorý musí kvôli bojom v Tripolise zasadať v Tobruku na východe krajiny, tento týždeň hlasoval o rozpustení ozbrojených skupín a začlenenie ich stúpencov do armády. Nie je ale jasné, ako by túto vec chcel uviesť do praxe. Skupiny rebelov sú veľmi dobre vyzbrojené a v súčasnom čase majú väčšiu moc než líbyjská vláda a armáda.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Líbya #Tripolis #OSN #streľba