Kurdi dobyli späť strategickú irackú priehradu pri Mosule

Kurdské ozbrojené sily za leteckej podpory USA dobyli späť najväčšiu irackú priehradu pri Mosule, ktorú pred desiatimi dňami ovládli ozbrojenci Islamského štátu (IS).

17.08.2014 07:11 , aktualizované: 19:40
debata (5)

Agentúre AFP to povedal kurdský vojenský veliteľ a dvaja stranícki činitelia. Informovali o tom takisto agentúry DPA a ITAR-TASS s odvolaním sa na iracké médiá. Opätovné získanie kontroly nad strategickou priehradou je významným víťazstvom Kurdov v boji proti islamistom, ktorí od júna obsadili rozsiahle územia na severe a západe Iraku a v severovýchod­nej Sýrii.

„Mosulská priehrada bola plne oslobodená,“ povedal Alí Auní z Demokratickej strany Kurdistanu. Dodal, že boje sa teraz odohrávajú v oblasti približne 30 kilometrov od Mosulu. Kurdské sily sú tak najbližšie k tomuto mestu od júna, kedy odtiaľ islamisti vypudili iracké vojská.

Priehrada leží na rieke Tigris približne 50 kilometrov severne od Mosulu. Pre islamistov predstavovala cennú korisť, pretože zásobuje rozľahlé územia vodou a funguje tam výkonná hydroelektráreň.

Spojené štáty v okolí priehrady pri Mosule uskutočnili 14 leteckých úderov na ozbrojencov IS, oznámilo veliteľstvo americkej armády pre oblasť Blízkeho východu a Strednej Ázie. Nálety stíhačiek, bombardérov a bezpilotných lietadiel boli podľa amerického oblastného velenia „úspešné“ a zničili alebo poškodili 19 vojenských vozidiel islamistov.

V sobotu pri Mosule a blízko kurdského správneho centra Irbílu podnikli americké lietadlá celkovo deväť útokov, ktoré zničili alebo poškodili 14 vojenských vozidiel ozbrojencov. Podľa amerického veliteľstva sú útoky vedené na podporu humanitárneho úsilia a k ochrane amerických osôb a zariadení v Iraku.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Irak #Mósul