Riešenie z berlínskej schôdzky o Ukrajine je vraj ďaleko

Politické riešenie ukrajinskej krízy je v nedohľadne, je ale bezprostredne nutné "za každú cenu" zabrániť priamej vojenskej konfrontácii Kyjeva a Moskvy. Na úvod schôdzky v Berlíne, na ktorej spolu budú hovoriť zástupcovia Ukrajiny, Ruska, Nemecka a Francúzska, to povedal nemecký minister zahraničia Frank-Walter Steinmeier.

17.08.2014 14:56 , aktualizované: 20:33
Frank-Walter Steinmeier Foto: ,
Nemecký minister zahraničia Frank-Walter Steinmeier.
debata (85)

„Situácia na Ukrajine je ďalej veľmi zložitá. Dnešné správy ukazujú, že koniec konfliktu je ďaleko. Ľudia stále umierajú. Prímerie nie je na stole. Politické riešenie je v nedohľadne,“ zhrnul kritický vývoj na Ukrajine Steinmeier.

Varoval tiež, že napätie je teraz také citeľné, že stačí málo, aby sa situácia zvrhla na priamu konfrontáciu. „A tomu sa treba vyhnúť za každú cenu,“ dodal minister.

V Berlíne na Steinmeierove pozvanie rokujú ukrajinský minister zahraničia Pavlo Klimkin, šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov a jeho francúzsky náprotivok Laurent Fabius. Steinmeier už pred schôdzkou avizoval, že jej hlavným cieľom bude diskusia o tom, ako z ukrajinskej krízy von.

„Nevyhnutne potrebujeme nový politický podnet, inak riskujeme dlhotrvajúcu krízu alebo aj ďalšiu, ešte horšie špirálu eskalácie,“ domnieva sa šéf nemeckej diplomacie.

Podľa neho je teraz potrebné stanoviť si spôsob, ako by sa dalo dosiahnuť dlhodobé prímerie a efektívne hraničné kontroly medzi Ukrajinou a Ruskom. Aktuálne chcú ministri riešiť aj situáciu okolo sporného ruského humanitárneho konvoja, ktorý zatiaľ uviazol pred ukrajinskými hranicami.

85 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Francúzsko #Rusko #Ukrajina #Frank-Walter Steinmeier