Z nemocnice v Libérii ušlo 29 pacientov nakazených ebolou

Z nemocnice v libérijskej Monrovii utieklo v noci podľa agentúry AFP 29 pacientov nakazených vírusom eboly.

17.08.2014 15:27
debata (5)

Libéria patrí ku krajinám najviac postihnutým epidémiou eboly. Na krvácajúcu horúčku tu podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) zomrelo už vyše 400 ľudí.

Miestna tlač podľa DPA napísala, že medzi utečenými pacientmi boli potvrdené prípady nakazenia vírusom eboly, ale aj ľudia s podozrením na túto smrteľnú chorobu.

Pacienti boli v karanténe v nemocnici v jednej z chudobných štvrtí metropoly Monrovia. Štvrť ležiaca v blízkosti centra mesta je husto osídlená, žije tu zhruba 75-tisíc ľudí. Chorým pomohli na slobodu ich ozbrojení susedia.

„Vyrazili dvere a vyplienili to tu. Všetci pacienti utiekli,“ citovala agentúra AFP slová svedkyne Rebeccy Wessehovej. Teraz panujú obavy, že pacienti nakazia ďalších obyvateľov mesta.

Libérijské ministerstvo zdravotníctva už skôr oznámilo, že mieni dať celý tunajší slum West Point do karantény, aby sa zabránilo, že ľudia odtiaľ budú cestovať do iných oblastí. Veľa obyvateľov však na toto oznámenie zareagovalo nahnevane.

Počet obetí epidémie eboly v západnej Afrike vzrástol od marca podľa najnovšej bilancie WHO na 1 145. Ebola je vírusové ochorenie spôsobujúce vysokú horúčku a krvácanie. Nie je proti nemu žiadny oficiálne schválený liek ani vakcína, takže úmrtnosť je vysoká. Od marca sa vírusom infikovalo 2 127 ľudí.

Epidémia najviac postihla západoafrické štáty Libériu, Guineu a Sierra Leone. Nové prípady infikovaných pribúdajú od konca júla aj v najľudnatejšej africkej krajine Nigérii. Agentúra DPA informovala, že z nemocníc tam z obavy pred nákazou uteká čoraz viac lekárov a zdravotníkov, a to predovšetkým v Lagose.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #ebola #Libéria