Hlasovanie o nezávislosti Škótov bude tesné, tvrdí prieskum

Výsledky septembrového referenda o nezávislosti Škótska by mohli byť oveľa tesnejšie, než sa doteraz predpokladalo.

17.08.2014 22:31
debata (7)

Podľa nových prieskumov verejnej mienky, o ktorých informovala agentúra Reuters, sa vyrovnáva počet tých, ktorí si želajú samostatné Škótsko, a tých, ktorí dávajú prednosť jednotnej Británii. Väčšina rozhodnutých voličov by ale stále hlasovala za zachovanie Spojeného kráľovstva.

Prieskum spoločnosti ICM pre nedeľník Scotland on Sunday ukázal, že podpora škótskej nezávislosti medzi voličmi stúpla o štyri percentuálne body na 38 percent, o dva percentuálne body na 47 percent pribudlo priaznivcov jednotnej Británie.

Ďalší prieskum spoločnosti Panelbase hovorí o tom, že za odtrhnutie Škótska by hlasovalo 42 percent ľudí a proti 46 percent. Ak by oba prieskumy nebrali do úvahy nerozhodnutých voličov, potom by trend hovoril v prospech zástancov nezávislosti, pretože v oboch prípadoch by ich o dva percentuálne body pribudlo.

Plebiscit v Škótsku sa uskutoční 18. septembra a všetky doterajšie prieskumy ukazujú prevahu odporcov nezávislosti. To sa ale ešte môže zmeniť, pretože nerozhodnutých voličov je stále pomerne veľa – viac ako desať percent. Žiadnu výraznú zmenu nepriniesla veľká televízna debata lídrov oboch volebných táborov, v ktorej podľa médií minulý týždeň prekvapivo neuspel šéf škótskej vlády Alex Salmond.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #Veľká Británia #Alex Salmond #Škórtsko