Moskovský súd uznal vinnými štyroch opozičných aktivistov

Súd v Moskve v pondelok uznal vinnými štyroch ruských aktivistov, ktorí sa údajne podieľali na násilnostiach pri demonštráciách na Blatnom námestí v máji roku 2012. Protest proti návratu Vladimira Putina do kresla ruského prezidenta vtedy vyústil do stretov s políciou, pri ktorých boli desiatky osôb zranené a vyše 400 ľudí zatkli.

18.08.2014 12:30
debata (14)

Verdikt o dĺžke trestu nad aktivistami Alexejom Gaskarovom, Iljom Guščinom, Alexandrom Margolinom a Jelenou Kochtarjovovou má sudkyňa Natalja Susinová oznámiť ešte v pondelok. Žaloba pre obvinených žiada až štyri roky väzenia. Podľa súdu sa štvorica aktívne podieľala na násilných útokoch proti policajtom a masových nepokojoch.

Vyhlásenia rozsudku sa chcelo zúčastniť asi 50 zástupcov ruskej opozície, justičná stráž ich ale do súdnej siene nepustila. Pred súdnou budovou polícia odklonila dopravu a niekoľko ulíc zablokovala.

Súd už skôr v inom procese odsúdil na niekoľkoročný trest osem ľudí, mnoho z nich už bolo podmienečne prepustených. Aktivistov Sergeja Udalcova a Leonida Razvozžajeva, ktorých prokuratúra označila za hlavných organizátorov predvlaňajšieho protestu, odsúdil v júli moskovský mestský súd zatiaľ neprávoplatne na 4,5 roka väzenia.

Obaja oznámili, že sa proti rozsudku odvolajú. Ľavicový radikál Udalcov bol v domácom väzení od vlaňajšieho februára, Razvozžajev bol zatknutý vlani v októbri.

Kritici režimu označujú celý proces za politický a vykonštruovaný so zámerom presvedčiť verejnosť, že masové demonštrácie proti Putinovmu režimu na prelome rokov 2011 a 2012 usporiadala hŕstka extrémistov v žolde cudziny. Podkladom pre proces sa stala snímka Anatómia protestu, ktorú odvysielala prokremeľská televízia po tom, čo zábery diskreditujúce opozičných aktivistov údajne dostala od neznámeho darcu.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #demonštrácie #súd #Vladimir Putin #obvinený