Turčynov: Ukrajina bude za päť rokov pripravená do EÚ

Ukrajina do piatich rokov vykoná všetky reformy potrebné na vstup do Európskej únie. Pobaltskej agentúre BNS to uviedol šéf ukrajinského parlamentu Oleksandr Turčynov.

18.08.2014 13:15
Oleksandr Turčynov Foto: ,
Oleksandr Turčynov.
debata (110)

Za päť rokov sa krajina pripraví na vstup do EÚ a mala by sa tiež stať členom Severoatlantickej aliancie. „Členstvo v EÚ a NATO bude spoľahlivou ochranou pred agresívnymi snahami Ruska,“ povedal Turčynov, ktorý po februárovom prevrate niekoľko mesiacov vykonával funkciu prezidenta.

Reformy, ktoré uvedú ukrajinský politický systém do súladu s európskymi normami, nemožno vykonať za jediný deň, konštatoval ukrajinský politik. „Stanovili sme preto päťročný plán eurointegráci­e,“ dodal.

Kým so smerovaním krajiny do EÚ väčšina Ukrajincov podľa prieskumov súhlasí, v názoroch na členstvo v NATO sú Ukrajinci rozdelení. Moskva je ostro proti podobným plánom, podľa ruských analytikov je práve príklon Kyjeva k euroatlantickým štruktúram hlavným dôvodom terajšieho nátlaku Ruska na ukrajinské vedenie.

Podľa Turčynova ale v dôsledku ruskej agresie chápe väčšina Ukrajincov nevyhnutnosť členstva v NATO. „Rusko si kladie za cieľ zabrániť členstvu Ukrajiny v EÚ a NATO, preto držali pri moci bývalého prezidenta Viktora Janukovyča,“ uviedol Turčynov.

110 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Ukrajina #Oleksandr Turčynov