Vietnamskí gurmáni dávajú pred psami prednosť mačkám

Vo Vietname, kde je v obľube psie mäso, sa gurmáni rozplývajú aj nad mačacím mäsom. Tým si však pohnevali nadšencov týchto zvierat, často ukradnutých a vyprážaných s cesnakom, varených alebo pečených, píše agentúra AFP.

18.08.2014 15:23
debata (3)

V jednej hanojskej reštaurácii, ktorá má mačky na jedálničku, sú tieto zvieratá utopené, odchlpené a následne ich položia na panvicu. „Mačacie mäso jedáva veľa ľudí. Je to niečo nové, chcú to vyskúšať,“ hovorí To Van Dung, majiteľ reštaurácie ponúkajúce túto pochúťku, vzácnejšiu než klasické psie mäso. Vyhľadávaná je aj v susednej Číne.

„Niektorí ľudia sú presvedčení, že konzumácia mačky na začiatku lunárneho mesiaca prináša šťastie. Je to iné ako psie mäso. Psie mäso jeme zase koncom lunárneho mesiaca. Mačka je určená na začiatok mesiaca,“ vysvetľuje To Van Dung.

Konzumácia mačacieho mäsa je vo Vietname oficiálne zakázaná. Úrady vydali zákaz hlavne preto, aby títo užitoční lovci myší robili svoj osoh. Van Dungova reštaurácia však s úradmi údajne žiadne problémy nemá. V dňoch, kedy je tu najväčší nával, si mačku objedná aj viac ako stovka zákazníkov. Reštaurácia sa zásobuje od niekoľkých miestnych chovateľov, ale aj od ďalších dodávateľov ponúkajúcich mäso z Laosu alebo Thajska.

V hanojských uliciach je vidieť málo mačiek, pretože ich majitelia zatvárajú doma. Mačacie mäso, hoci je vysoko cenené, je menej rozšírené ako mäso zo psov, ktoré je možné kúpiť takmer všade. Obzvlášť ho obľúbujú k aperitívom a pivu miestnej výroby. Vietnamci majú tendenciu jesť zvieratá, ktoré sú v iných krajinách považované za domáce a sú teda tabu.

Netradičná konzumácia pochádza z dávnych zvyklostí

Jeden z mála hanojských veterinárov, šesťdesiattriročný Hoang Ngoc Bau tvrdí, že je to ovplyvnené historickými faktormi, najmä nedostatkom potravy počas vojnových rokov. „Naša krajina bola veľmi chudobná a bola tu dlhá vojna. Jedli sme všetko, čo sme našli, aby sme sa udržali pri živote… Hmyz, psy, mačky, dokonca aj potkany. Stalo sa to zvykom,“ hovorí.

Doktor Hoang Ngoc Bau však psov neje. Rozhodol sa, že bude veterinárom, už v siedmich rokoch, keď ho jeho pes zachránil pred jedovatým hadom. „Odvtedy mám voči psom dlh a stal som sa veterinárom,“ usmieva sa.

Tiež zažil, ako sa vietnamská spoločnosť od ekonomického otvorenia sa svetu v 90. rokoch zmenila. Predtým ani nebolo možné bez povolenia rozprávať s cudzincom. „Toľko vecí sa tak rýchlo zmenilo. Ľudia pozerajú na zvieratá inak. Stále viac ľudí ich má rado,“ vysvetľuje.

Tento vývoj však neskončil s tradíciou, ktorá je hrozbou pre každé domáce zviera. Takmer všetky zvieratá podávané v reštauráciách pochádzajú z krádeží, tvrdí veterinár. Šéfkuchár Le Ngoc Thien má tiež mačku, ktorá pôjde na pekáč, keď bude veľmi vykŕmená.

Starú mačku zjedia, zoženú si mladšiu

„Keď sú moje mačky staré, zabijeme ich. Podľa našej tradície musíme mačku zjesť, keď zostarne, a vziať si mladšiu. Okrem toho dospelé mačky rady utekajú, a tak ich predávame a zabíjame,“ vysvetľuje šéfkuchár.

Phuong Thanh Thuy, majiteľka reštaurácie, kde sa podáva psie mäso, sa naopak trápi nad nedávnou krádežou svojich mačiek, ktoré v kuchyni chytali potkany. „Moja rodina je smutná, pretože sme nad chovom mačiek strávili veľa času,“ hovorí Phuong Thanh Thuy, pri ktorej nohách sa hralo klbko nedávno zakúpených mačiatok.

Priekopníci ochrany zvierat začali skromnú kampaň s cieľom zmeniť stravovacie návyky Vietnamcov. Zatiaľ ale veľký úspech nezaznamenali.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Vietnam #pes #mačka