Maďarsko odmietlo správy o zásielke tankov pre Ukrajinu

Budapešť sa dôrazne ohradila proti správe maďarského portálu Hídfö.net, že cez "autorizovanou agentúru" dodáva Ukrajine tanky.

18.08.2014 20:12
debata (15)

Server v tejto súvislosti napísal, že 80 tankov T-72 zakúpila maďarská spoločnosť s českým pozadím Excalibur Defense Kft.

Excalibur vo vyjadrení zaslanom ČTK odmietla vlastnícke spojenie s maďarskou firmou, uviedla však, že s ňou spolupracuje a že tanky zamieria do Českej republiky na rozobratie. Agentúra ITAR-TASS s odvolaním sa na ruské vládne zdroje uviedla, že ak by zásielka bojovej techniky naozaj putovala do Kyjeva, Maďarsko by tým porušilo medzinárodné záväzky.

Maďarské ministerstvo zahraničia vo vyhlásení poprelo, že aktuálne fotografie tankov T-72 na železničných vagónoch sú určené pre Ukrajinu, ako tvrdil maďarský portál. "Maďarské ozbrojené sily vlakom presúvali vojenské vozidlá a vybavenie z jedného armádneho skladu do druhého.

Táto zásielka neprekročila hranice Maďarska a transport nemá spojitosť s udalosťami na Ukrajine, naopak je súčasťou pokračujúcich reforiem logistického systému vojenských síl," citovala agentúra MTI z vyhlásenia ministerstva. To tiež uviedlo, že tanky, kvôli ktorým sa spor rozhorel, nie sú v prevádzkyschop­nom stave.

Maďarská diplomacia tvrdí, že server Hídfö.net v minulosti opakovane zverejnil informácie o maďarskej armáde, ktoré boli nepravdivé. „Maďarská spoločnosť Excalibur Defense Kft nie je vlastnená českou skupinou Excalibur, ale spolupracuje s ňou ako obchodný partner,“ povedal Andrej Čírtek z českej spoločnosti Excalibur.

„Tanky T-72, ktoré sú predmetom správy, sú určené na prepravu do Česka, kde časť bude rozobraná na náhradné diely, časť uskladnia na prípadný neskorší predaj, ktorý je prísne regulovaný a podlieha v prípade exportu licenčnému konaniu,“ dodal s tým, že tanky sú v nepojazdnom sta­ve.

Čírtek tiež uviedol, že česká firma Excalibur, ktorá sa zaoberá okrem iného predajom či modernizáciou vojenskej techniky, žiadny vojenský materiál na Ukrajinu nevyváža.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #tanky #Ukrajina